IJsheiligen, hoe zat het ook alweer?

Bye bye nachtvorst

IJsheiligen... heiligen die van ijs houden? Die ijs vereren? Zijn ze van ijs? We leggen het uit, zodat je het nooooit meer vergeet. Hint: het heeft iets te maken met tuinplanten en de maand mei.

IJsheiligen en tuinbloeiers op Mooiwatplantendoen.nl

Doei IJsheiligen, hallo tuinbloeiers

De IJsheiligen zijn Mamertus (11 mei), Pankratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifacius (14 mei). Maar dat hoef je allemaal niet te onthouden. De naamdagen van deze vier katholieke heiligen vallen medio mei, volgens de volksweerkunde de laatste dagen in het voorjaar waarop er soms nog nachtvorst is. Een handige stelregel is dan ook dat je na IJsheiligen de volle grond in je tuin vol kunt zetten met eenjarige tuinbloeiers. Die hebben het na een verblijf in een fijne warme kas niet zo op vorst. En de kans dat het nog gaat vriezen na half mei is heel klein. Heb je ze al geplant? Geen probleem, lees hier hoe je ze kunt beschermen.

Planten maar

Dus ga snel naar je favoriete plantenzaak, verzamel mooie eenjarige bloeiers in je winkelwagentje en plant ze met een gerust hart in de volle grond. Kies bijvoorbeeld voor beauties als Mandevilla of Spaanse Margriet. Je balkon lonkt ondertussen ijverig naar de lavendel, Balkonplant van het Jaar 2018. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan onze artikelen of plantenwijzers.