IJsheiligen, hoe zat het ook alweer?

Bye bye nachtvorst
Geschatte leestijd: 1 minuut

IJsheiligen... heiligen die van ijs houden? Die ijs vereren? Zijn ze van ijs? We leggen het uit, zodat je het nooooit meer vergeet. Hint: het heeft iets te maken met tuinplanten en de maand mei.

IJsheiligen mooiwatplantendoen.nl

Doei IJsheiligen, hallo tuinbloeiers

De IJsheiligen zijn vier katholieke heiligen genaamd Mamertus (11 mei), Pankratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifacius (14 mei). Hun naamdagen vallen medio mei, volgens de volksweerkunde de laatste dagen in het voorjaar waarop er soms nog nachtvorst is. Na IJsheiligen kun je de volle grond in je tuin dus volzetten met eenjarige tuinbloeiers. De kans dat het nog gaat vriezen na half mei is heel klein. Heb je ze al geplant? Geen probleem, lees hier hoe je ze kunt beschermen.

Planten maar

Ga snel naar je favoriete plantenwinkel, verzamel mooie eenjarige bloeiers in je winkelwagentje en plant ze met een gerust hart in de volle grond. Wanneer er een heldere, koude nacht voorspeld wordt, pak je je nieuwste aanwinsten goed in. Kies bijvoorbeeld beauties als Mandevilla of Spaanse Margriet. Bang dat je het inpakken vergeet, maar kan je niet wachten om de tuin in te gaan, kies dan voor deze vorstbestendige exemplaren