IJsheiligen, hoe zat het ook alweer?

Bye bye nachtvorst

IJsheiligen... heiligen die van ijs houden? Die ijs vereren? Zijn ze van ijs? We leggen het uit, zodat je het nooooit meer vergeet. Hint: het heeft iets te maken met tuinplanten en de maand mei.

IJsheiligen en tuinbloeiers op Mooiwatplantendoen.nl

Met IJsheiligen worden vier katholieke heiligen bedoeld, die medio mei hun naamdagen hebben. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop er soms nog nachtvorst is. 

Doei IJsheiligen, hallo tuinbloeiers

De IJsheiligen zijn Mamertus (11 mei), Pankratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifacius (14 mei). Maar dat hoef je allemaal niet te onthouden. Een handige stelregel is vooral dat je na IJsheiligen de volle grond in je tuin vol kunt zetten met eenjarige tuinbloeiers. Die hebben het niet zo op vorst en de kans dat het dan nog gaat vriezen is heel klein.

Planten maar

Dus ga snel naar je favoriete plantenzaak, verzamel mooie eenjarige bloeiers in je winkelwagentje en plant ze met een gerust hart in de volle grond. Voor instant kleur kies je bijvoorbeeld voor citrusboompjes, Tuinplant van de Maand mei Mandevilla of Spaanse Margriet. Je balkon lonkt ondertussen ijverig naar de hangbegonia, Balkonplant van het Jaar 2017. Meer inspiratie nodig? Klik dan even door deze site heen!