Herfst: hét seizoen om te planten!

Nu planten, in het voorjaar genieten

Je denkt misschien dat de lente, met de belofte van een nieuw begin, het ideale seizoen is om nieuwe vaste planten te planten. We verklappen een geheim: dat kun je vaak beter in de herfst doen! We geven je 3 redenen waarom, inclusief de uitzonderingen. Ook handig: we leggen je stap voor stap uit hoe je nieuwe planten het beste plant. 

herfstklusjes tuin | herfst snoeien tuin | herfstplanten
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

3 redenen waarom de herfst het beste seizoen is om tuinplanten te planten

1. In de herfst is de grond nog warm 

In de herfst is de grond in je tuin nog lekker warm van de zomer. Dat vinden planten fijn tijdens het wennen en geeft ze de kans om sneller en makkelijker nieuwe wortels te vormen. Bestaande wortels rekken zich nog eens behaaglijk uit in dit seizoen.

2. In de herfst heb je geen zorgen over droogte 

Regen, dat valt er vaak genoeg in het najaar. Je net geplante planten hoef je dus geen, of maar een klein beetje, water te geven. Wanneer je zou planten in de lente is de kans op uitdroging veel groter en zul je nieuwe planten vaker zelf moeten besproeien. 

3. In de herfst geef je planten een voorsprong 

Door je planten te planten in de herfst, staan ze al een tijdje tegen de tijd dat het lente is. Daardoor zijn ze groter en bloeien ze het jaar erop mooier dan wanneer je ze in het voorjaar pas plant. Dat geeft jou bovendien een mooi excuus om bij het aanbreken van het buitenseizoen neer te ploffen op je loungeset, genietend van de lentezon en je nieuwe aanwas.

laurier planten | boompje planten

Welke tuinplanten planten in de herfst

Voor de meeste planten geldt dat de herfst (tijdens een vorstvrije periode) de beste tijd is om te planten. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande tuinplanten: 

  • Vaste planten (meerjarige planten): september is een goede maand om vaste planten in de grond te zetten. Er bestaan duizenden soorten vaste planten die je nu kunt planten, maar een aantal populaire zijn bijvoorbeeld zonnehoed, grassen, herfstasters, lavendel, ooievaarsbek, herfstanemoon, Zeeuws knoopje en salie.  
  • Struiken, hagen, heesters en bomen: vanaf november zijn bomen, struiken en heesters (zoals rozen, rhododendron, hortensia en vlinderstruik), hagen (zoals beukhaag, haagbeuk en taxus) in rust (niet in hun groeiperiode), en kunnen ze het beste worden geplant. Struiken in pot kunnen het hele jaar door worden geplant, maar de beste tijd is tussen september en mei.  
  • Klimplanten: in principe kunnen klimplanten, zoals deze groenblijvende klimmers, het hele jaar door worden geplant omdat ze in een pot worden gekweekt, maar de herfst heeft de voorkeur.
  • Bolgewassen die in het voorjaar bloeien: bolgewassen die in het voorjaar bloeien, plant je in de herfst (september t/m november). Vroegbloeiende bollen, zoals sneeuwklokjes, kun je het beste vroeg in de herfst planten (september/oktober). Later bloeiende soorten (zoals narcis, hyacint en tulp) kun je in oktober/november planten.  

Uitzonderingen: deze planten plant je liever in het voorjaar

Hoewel voor de meeste planten geldt dat de herfst het beste seizoen is om te planten, zijn er uitzonderingen. De volgende planten plant je liever in het (late) voorjaar. 

  • Vorstgevoelige planten: vorstgevoelige en/of (sub)tropische planten als eucalyptusAgapanthus en olijfboom, plant je liever nadat de kans op strenge vorst geweken is, dus in het voorjaar. 
  • Kuipplanten: niet-winterharde en tropische/exotische planten (zoals Bougainvillea en Mandevilla) kunnen niet tegen kou. Plant ze daarom het liefst vanaf IJsheligen, als de kans op nachtvorst voorbij is.
  • Eenjarige planten: eenjarige bloeiers, zoals cosmea, klaproos, korenbloem en zonnebloem, zijn perfect om jouw tuin 's zomers te voorzien van kleur. Plant ze, afhankelijk van het soort (en mate van winterhardheid) tussen maart en mei. 
  • Bolgewassen die tijdens de zomer bloeien: zomerbollen en zomerknollen als dahlia's en canna's zijn niet vorstbestendig en plant je bij voorkeur als de kans op vorst geweken is, vanaf het late voorjaar tot aan de vroege zomer. 

tuinplanten planten: tips en stappenplannen

Een vaste plant, boom of struik aanplanten in de volle grond (of in een pot) is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om de juiste stappen te volgen. Bekijk dit artikel met alle informatie, benodigdheden en stappenplannen voor aanplanten van tuinplanten, planten in pot, struiken en bomen.

tuinplanten planten: zo doe je dat

planten laten overwinteren: zo doe je dat

Heb je tropische exoten (zoals Strelitzia Nicolai, bananenplant, Olifantsoor of Caryota) buiten staan of andere planten die niet goed tegen kou kunnen? Zet ze in de herfst en winter dan gezellig binnenshuis of laat ze overwinteren in een kas, schuur of oranjerie. Zet je de planten in een kas of oranjerie, houd de temperatuur dan goed in de gaten en doe dit alleen als je ervoor kunt zorgen dat het er niet kouder wordt dan 5°C. Zet de plantenpotten bovendien liever niet op de grond, maar op een paar stukken isolerende ondervloer of op schappen. Lees hier meer over het beschermen van planten tegen nachtvorst. 

meer herfst inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie om jouw tuin klaar te maken voor het najaar? Ontdek dan hoe je jouw tuin in 10 stappen herfstklaar maakt. Tijd om naar binnen te gaan? Ga dan eens aan de slag met een kruidenhanger en droog je favoriete (herfst)kruiden. Duik je liever de keuken in? Ontdek dan eens deze herfstrecepten met eetbare bloemen voor een heerlijke high-tea. 

kas tuin | planten overwinteren tuin