Strelitzia

Een huiselijk paradijs

Bird of paradise, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem, Strelitzia. Alle namen voor deze waanzinnige plant klinken even exotisch. Met de Strelitzia tover je iedere ruimte om tot een kleurrijk paradijs. Pas op voor laagvliegende ara’s!

soorten strelitzia's

Er zijn verschillende soorten Strelitzia, maar je kunt ze allemaal herkennen aan de recht opstaande stengels met stevige bladeren. Strelitzia Nicolai heeft frisgroen jong blad of donkergroen, ouder blad. Deze soort geeft geen paradijsvogelbloemen in je huiskamer, alleen in de natuur. De bloemen zijn dan zwart-wit van kleur. Strelitzia Reginae is de soort met oranje-paarse paradijsvogelbloemen, die bloeien vanaf dat de plant 8 jaar is. Let op: Strelitzia is licht giftig. Inname van de plant kan milde huidirritatie veroorzaken. Wees dus voorzichtig met kinderen en huisdieren. 

hoe verzorg je strelitzia?

  • Geef Strelitzia een zeer lichte standplaats. Het is een echte zonaanbidder!
  • Strelitzia heeft vooral 's zomers veel water nodig (minimaal 1x per week)
  • Omdat Strelitzia vooral in de zomer hard groeit, is het belangrijk om de plant die periode te ondersteuning met de juiste plantenvoeding

Symboliek van strelitzia

De Strelitzia wordt gezien als symbool van vrijheid en staat ook voor onsterfelijkheid. Deze bijzondere symboliek vraagt om een mooi verhaal. Geef je de Strelitzia aan iemand cadeau, zorg dan voor een kaartje waarop je uitlegt waarom hij/zij deze bloem verdient. 

Herkomst van strelitzia

De Strelitzia komt uit Zuid-Afrika en behoort tot de plantenfamilie Musaceae. Sinds de achttiende eeuw kunnen we in Europa genieten van Strelitzia als kamerplant. De plant is vernoemd naar de vrouw van Engelse koning George III, met de naam Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zij had een grote liefde voor bloemen en planten.