Druif

Zuidelijke sfeer, gewoon bij je thuis

Deze heerlijke klimmer is geschikt voor tuin, terras en balkon en biedt naast mooie, grote groene bladeren bovendien nog lekkere trosjes fruit.

Druif Mooiwatplantendoen.nl

Bij druivenplanten denk je misschien in eerste instantie aan de bekende vakantielanden, maar door veredeling zijn er ook druivenrassen die het in een iets koeler klimaat ook prima doen. Druif is officieel de besvrucht van Vitis vinifera, maar in de praktijk wordt zowel de vrucht als de plant druif genoemd. Het is leuk om de minitrosjes te zien uitgroeien tot mooie witte en blauwe druiven, maar de plant zelf mag er ook zijn. Robuuste houten ranken, soepele scheuten, groot groen blad dat diep is ingesneden, het is een beauty om in je tuin te hebben. In de volle grond óf in een grote pot, druif kan het hebben, als hij maar genoeg zon krijgt.

Decoratief en lekker

Druif hoort bij de wijnstokfamilie en wordt zo'n 8000 jaar gecultiveerd, het eerst in het Nabije Oosten, met als doel om wijn van de druiven te maken. De oudste wijngaard tot nu toe is in Georgië gevonden. Er zijn zo'n 8000 druivenrassen, waarvan er op dit moment 35 geschikt zijn voor buitenteelt in de koelere delen van Europa.

Als plant heeft druif betrekkelijk weinig oppervlakte nodig, terwijl hij wel een muur kan vullen en zelfs horizontaal langs draden of latten een prachtig groen afdak kan vormen. Druif is een zelfbestuiver, dat wil zeggen dat er geen insecten aan te pas komen, maar dat de wind ervoor zorgt dat er vruchten ontstaan.

Voor druiven moet je krenten

Druif moet drie keer per jaar gesnoeid worden. In de winter snoei je de kale, vruchtdragende takken tot 2 à 3 ogen van de hoofdtak terug. In april kan druif in een paar dagen tijd groen uitlopen, dan snoei je de slappe en dunne scheuten terug, zodat er één sterke scheut overblijft. Hieraan groeien de bloemen en later de druiven. In de zomer haal je jonge scheuten en de bladeren om de trosjes weg, zodat die voldoende zon krijgen. Voor het beste resultaat laat je maar één tros per scheut groeien. Door de kleine druifjes aan de punt van de tros weg te knippen (dat heet krenten) ontwikkelen de vruchten zich tot een volle tros.

Druif trivia

  • In de christelijke cultuur staat een tros druiven symbool voor het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn discipelen.

  • Druif is ook het symbool voor vreugde, vruchtbaarheid en overvloed.