Druif

Klimmend naar een vakantiegevoel

Deze klimplant geeft een heerlijk vakantiegevoel en doet denken aan berghellingen vol met druivenstruiken in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk of Italië.

Kleuren en vormen

De druif, oftewel Vitis vinifera, woont graag in je tuin, op het balkon en terras. Blauwe of witte druiven zijn er in veel smaken en plantvormen. De meeste zijn zelfbestuivend. De druivenstruik ziet er aantrekkelijk uit met jonge blaadjes en bloemetjes en natuurlijk de druiven aan het eind van de zomer. Het is dan oogsttijd en geniettijd. 

Herkomst

De plaats van herkomst van de druif is niet helemaal bekend, waarschijnlijk het Zwarte-Zeegebied. De druif wordt wel in veel landen geproduceerd, voor het maken van wijn of rozijnen. De meeste druiven groeien in Midden- en Zuid-Europese landen waar het klimaat lekker zonnig en warm is. Ook in Nederland is de productie van druiven steeds populairder. Dat geeft al aan dat het hebben van een druivenstruik in je eigen tuin een prima plan is. 

Trivia 

  • De druif staat symbool voor vreugde, vruchtbaarheid, geduld en feestvieren. 

  • Er komen veel druivensoorten voor die allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen hebben. Groen (witte) en blauw, zelfbestuivend, pitloos: zo wat eigenschappen om op te letten bij de koop van een druivenplant.

  • De meeste druivensoorten zijn zelfbestuivend, dat betekent dat in een plant “mannetjes en vrouwtjes” zitten en je dus eigenlijk niets hoeft te doen om een vrucht te krijgen. 

  • Vogels zijn ook gek op druiven, bescherm de struik door er een net over te plaatsen.