Stadslandbouw: eetbaar groen tussen beton en asfalt

Verbouw je eigen eten midden in de stad

Van een druif in je tuin, of een muntplant op je balkon tot grote akkers en moestuinen aan de rand van de stad: stadslandbouw is een breed begrip. Maar wat is het nou precies, waar is het goed voor en wat zijn leuke voorbeelden? We vertellen je het.

Stadslandbouw Mooiwatplantendoen.nl

Wat is het eigenlijk, stadslandbouw?

In het kort: het verbouwen van voedsel in en rond de stad, dichtbij de bewoners. Dat kan op heel veel manieren: een vierkante meter moestuin op het dakterras, een volkstuin, een zorgboerderij of kantoorgebouwen die tijdelijk als kas worden gebruikt. Er zijn ook grote akkers waar mensen gezamenlijk groente en fruit op verbouwen.

Meer dan alleen groente kweken

Met stadslandbouw kweek je trouwens niet alleen eigen fruit en groenten, maar ook een betere (mentale) gezondheid van stadsbewoners. Met je handen in de aarde zitten is namelijk een perfecte manier om te ontspannen. Bovendien leer je van alles over landbouw en zorgt samenwerken in de moestuin voor verbinding tussen mensen. Waarmee maar weer wordt aangetoond hoe mooi het is wat planten doen.

Drie voorbeelden van stadslandbouw

In Rotterdam is er Dakakker Rotterdam. Bovenop het Schieblock is het de grootste dakboerderij van Europa. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en honingbijen gehouden. De Dakakker functioneert als proefopstelling om te experimenteren met verschillende groene daken.

In Eindhoven vind je Stadsakkers Eindhoven. Op braakliggende terreinen in de stand wordt op twee locaties voedsel geweekt voor de Voedselbank. Dit gebeurt door een tuinder en een legertje aan vrijwilligers. Een mooi initiatief.

Bij Villa Augustus in Dordrecht kun je niet alleen overnachten, je eet er ook uit de tuin. Een tuin van ruim 1,5 hectare met onder andere een moestuin, boomgaard en een Italiaanse tuin. Liggen die mooie worteltjes vanavond op jouw bord?

En bij jou in de buurt?

We horen het graag als je nog een mooi voorbeeld hebt van een stadsakker in jouw gemeente. Deel het op onze Facebookpagina.