Hazelaar

Vrolijk kronkelend de lente tegemoet!

Eerst zijn de gedraaide takken goed zichtbaar, daarna volgen bloemenslingers en tenslotte komen er mooie groene gekroesde bladeren aan: hazelaar is jaarrond mooi.

Hazelaar is een plant die onmiddellijk vrolijk stemt, met dank aan de grappige takken en twijgen. De een noemt hem kronkelhazelaar, de ander kurkentrekkerhazelaar. De wetenschappelijke naam is Corylus avellana ‘Contorta’. Wij houden het op hazelaar, bekend als paastak en botanische beauty in een vaas. En al even fraai in de tuin, als kuipplant of in de volle grond. Hazelaar is een heester die zich heeft vermomd als boom en tot zes meter hoog wordt. De plant bloeit - afhankelijk van de soort - van januari tot en met maart met gele slierten vol bloemetjes. Na de bloei heb je er een decoratieve plant aan, die zachtgroen blad krijgt dat ook een beetje kronkelt en bobbelt en in de herfst warm geel kleurt.

Duo-productie

Hazelaar hoort bij de berkenfamilie en groeit in West-Europa en West-Azië. Omdat de kronkelhazelaar erg langzaam groeit, wordt hij door kwekers geënt (vastgemaakt) op de onderstam van een gewone hazelaar. Die ontwikkelt zich sneller en helpt zo ook de kronkelhazelaar vlotter te groeien.  De wetenschappelijk naam Corylus is afgeleid van het Griekse 'korus' dat helm betekent. Het is een verwijzing naar de vruchthuizen die de hazelnoot lang omgeven. De tweede naam avellana verwijst naar handelscentrum Avella ten oosten van Napels waar al in de Romeinse tijd een bloeiende hazelnoothandel was.

Trivia

  • Hazelaar was in de Middeleeuwen een van de drie heilige bomen die niet gekapt mochten worden. Appelboom werd gespaard om zijn schoonheid, de eik om zijn kracht en de hazelaar vanwege de wijsheid die hem werd toegedicht.
  • In de Griekse mythologie en in oude volksverhalen wordt hazelaar vaak genoemd. Het is een heester die al eeuwen deel uitmaakt van het landschap en de cultuur. Het helpt dat hazelaar symbool staat voor welvaart.
  • Wichelroede, toverstaf, bescherming tegen heksen en ander ongewenst gespuis, voor al deze dingen moet je hazelaartakken hebben.