Het hele jaar door een tuin vol bijen

Honingplanten voor elk seizoen

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten. Dat is ontzettend goed voor de biodiversiteit! Er zijn gelukkig veel soorten honingplanten waardoor je de bij gedurende het hele jaar van voedsel kunt voorzien. Dat is mooi voor jou en fijn voor de bij. Kijk maar eens naar deze prachtige exemplaren…

Het hele jaar door een bijentuin | Mooiwatplantendoen.nl

De lente

De natuur ontluikt. Bijen gaan op zoek naar honingplanten die volop in bloei staan, zoals vergeet-me-nietje (bloeit tot april/mei), lavendel (bloeit van april tot september), wisselbloem (van april tot oktober), framboos (van mei tot oktober) en salie.

De zomer

Het seizoen van overvloed! De zomer staat bol van honingplanten die rijk zijn aan stuifmeel of nectar. Denk aan het Zeeuws Knoopje en duizendblad (bloeit van juni tot augustus) of de vlinderstruik (bloeit van juli tot oktober). De dropplant en de stokroos bloeien op hun beurt vanaf juni tot september en de Oost-Indische kers en zonnebloemen shinen van juni tot oktober.

De herfst

In de herfst worden bloemen schaarser, maar is de bij nog steeds actief. En die bezige brommers moeten dan natuurlijk ook eten. Naast de Oost-Indische kers, zonnebloemen en de wisselbloem (die blijven bloeien tot oktober of zelfs november) kun je dit seizoen inzetten op herfstasters (bloeit van eind augustus tot november) en struikheide (bloeit van september tot oktober).

De winter

Als in de winter de zon zich een beetje laat zien en de temperatuur ietsjes hoger wordt, komt de bij uit zijn nest. Je maakt ze dan blij met de sneeuwbal en de kerstroos die van november tot maart bloeien. Winterheide (bloeit van januari tot april), forsythia (van februari tot april) of en hazelaar (bloeit in februari en maart) zijn ook geweldige troeven om bij te dragen aan de biodiversiteit, zelfs in hartje winter!