Akelei

Voor dwazen, vlinders en bijen

Aquilegia of akelei is een winterharde vaste of meerjarige plant die in de winter bovengronds afsterft maar ieder jaar weer rijkbloeiend terugkomt. De plant zaait zich gemakkelijk uit en is daardoor ideaal geschikt voor in natuur- of verwilderde tuinen. Ook in Engelse tuinen wordt Akelei veel toegepast. De opvallende, geknikte bloemen met de vijf opvallend gepunte kroonblaadjes en de drielobbige bladeren zijn kenmerkend voor Akelei, die bloeien van het voorjaar tot aan de zomer. De akelei is dus een voorjaars-zomerbloeier.

Akelei Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

Akelei bestaat uit ongeveer 120 verschillende soorten en cultivars in veel verschillende en opvallende kleuren, zowel eenkleurig als met kleurschakeringen. Een combinatie van verschillende soorten akelei zorgt voor een bijzondere mix aan bloemen in prachtige kleuren. Welke het meeste voorkomt? Dat is de Aquilegia vulgaris.

Symboliek

Akelei staat symbool voor dwaasheid en onbetrouwbaarheid. Delen van deze plant kunnen giftig zijn. Aquilegia komt van Latijnse woorden die betekenen: water verzamelende plant. Wat op de vorm van de kroonbladen kan slaan. Bijen en vlinders zullen je wel heel dankbaar zijn als je deze nectarrijke en mooie bloemen in je tuin zet. Het is een waar feestmaal voor ze! De punt van de kroonblaadjes wordt namelijk gevormd door een honingklier, en daar kan geen bij of hommel weerstand aan bieden.

Herkomst

Akelei is een plant uit de familie van de Ranunculaceae waar ook Anemone, Clematis, Helleborus en Ranunculus toe behoren. De plant komt van oorsprong voor in Europa, Azië en Noord-Amerika en de gematigde streken van Azië, zowel in de bergen als op akkergrond. Zelfs in de berm is akelei een steeds vaker voorkomende plant, vaak gecombineerd met klaprozen en korenbloemen. Perfect voor de diversiteit in het planten en dierenrijk.