Potlelie

Aromatherapie in de vorm van een verrassende woonplant

Lelie is een romantische toverbal met sprankelende bloemen die meteen een vleugje chic bij je binnen brengen. 

Potlelie Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen 

Lelie (Lilium) ken je als snijbloem en tuinplant, maar is in een compacte versie ook een prachtige woonplant. De bloemen zijn rood, oranje, geel, roze, paars, bijna zwart, wit, tweekleurig of meerkleurig. Ze geuren heerlijk (bij aromatherapie helpt lelie een veilig gevoel te krijgen), al zijn er ook geurloze soorten, voor wie dat liever heeft. Je hebt er een flinke plant aan die de hoogte ingaat en niet veel plek inneemt, met lekker veel groen. 

Herkomst 

Lelie is een kruidachtige plant die bij de leliefamilie hoort. De plant groeit uit een bloembol en telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste groeien op het noordelijk halfrond. De oervorm komt vermoedelijk uit China. Je vindt lelies het vaakst in een bossige omgeving of op grasland. 

Symboliek 

Lelie staat symbool voor onschuld, vergankelijkheid en zuiverheid. De Latijnse naam Lilium komt vermoedelijk van het Griekse 'leíron' dat werd gebruikt voor vereerde witte lelies en in deze context 'waar' of 'puur' betekent. Lelie is het soort plant waar legendes om worden gesponnen, omdat ze mooi en mysterieus zijn, en vreugde brengen. Zoals de Chinezen zeggen: ‘Als je twee broden hebt, verkoop er dan één en koop een lelie.’