Caryota

Groen geschenk uit de hemel

Je raakt niet uitgekeken op Caryota, een palm die eruit ziet als een struik, met bijzondere afgeknotte bladeren.  

Fischschwanzpalme – Pflanzenfreude.de

Kleuren en vormen 

Wat meteen opvalt aan Caryota is het geveerde, driehoekige groene blad dat een beetje op een vissenstaart lijkt. Het levert de plant de bijnaam vissenstaartpalm op. De bijzondere bladeren geven de plant een heel karakteristiek uiterlijk. Deze sierlijke palm groeit meestal niet uit één stam, maar uit meerdere kleinere, wat hem een mooi, vol uiterlijk geeft. Elk stammetje bloeit slechts eenmaal, aan het einde van zijn leven. Er zitten dan al veel nieuwe scheuten aan de plant, zodat deze nooit kaal wordt. Als woonplant kan Caryota zo'n 100-160 cm worden.

Herkomst 

Caryota hoort bij de palmenfamilie (Arecaceae) en groeit in Azië, noordelijk Australië en op de eilanden in de Stille Oceaan. Daar wordt de plant tot acht meter hoog, met enorme bladeren van wel drie meter lang. Die bladeren leveren schitterende silhouetten op, ze zien er dan uit als grote varens, hoog in de lucht.   

Symboliek 

In Indonesië staat Caryota bekend als 'handreiking van de goden'. De grote, afhangende bladeren zouden een 'handje uit de hemel' zijn.