Stephanotis

Diepgroene schoonheid met stervormige bloemen

Dit is één van de weinige woonplanten met een heerlijke geur. Gun hem de vrijheid en hij slingert je gezellig tegemoet! 

Kleuren en vormen 

De grote trots van Stephanotis zijn de aparte bloemen: buisvormig, zuiver wit en een beetje wasachtig. Ze groeien in trosjes die opengaan als sterretjes. Eenmaal open geuren ze heerlijk en kleuren prachtig bij de glimmende diepgroene blaadjes. Meestal wordt de plant rond een boog of andere vorm geleid, maar in het wild is het een bloeiende liaan. Dat maakt van Stephanotis een woonplant die kan staan, hangen, klimmen én slingeren. 

Symboliek

In de Victoriaanse bloementaal is Stephanotis het symbool voor huwelijksgeluk, vandaar de naam bruidsbloem. In de moderne bloemensymboliek staat Stephanotis voor 'goed fortuin' en 'het verlangen om te reizen'. De naam is afgeleid uit het Grieks: 'stephanos' betekent kroon en 'otos' staat voor oor: de stampers in de bloemen lijken een beetje op oortjes. Stephanotis is een van de weelderigst geurende bloemen ter wereld, vandaar haar bijna: 'Fleur Parfum'.

Herkomst  

Stephanotis is inheems in Madagaskar, maar sommige soorten – er zijn zo'n 15 verschillende – groeien ook in China, Japan en Cuba. In het wild kunnen de lianen tot ruim 5 meter lang worden. Binnen blijven ze iets korter en bepaal je zelf hoe de woonplant eruit ziet door de ranken langs een vorm van je keuze te leiden. Het heeft echter ook wel iets om de ranken zelf hun weg te laten vinden. Stephanotis slingert zich dan vrolijk om een lantaarn, over de vensterbank of omhoog langs een staande lamp.