IJzerhard

Overlaad je terras met kleuren en vlinders

Verlang je naar een beetje zwier in je tuin of hangmanden, dan heb je aan ijzerhart een flamboyante bloeier die het volhoudt tot ver in de nazomer. 

Kleuren en vormen

IJzerhard (officiële naam: Verbena) is een levenslustige plant die alle kanten op bloeit. Deze kruidachtige tuinbloeier heeft aan het uiteinde van elke stengel heel veel bloemetjes in wit, lila, dieppaars, knalroze of felrood. De meeste bloemen zijn effen gekleurd, maar er zijn er ook met twee- en meerkleurige bloemen. Hoe meer zon ze krijgen, hoe dieper ze van kleur worden. Vanwege de onregelmatige, open structuur is ijzerhard een aanwinst voor hangmanden, kuipen en bakken. In de volle grond wordt vooral de rechtop groeiende variant een echte weefplant, die zich mooi vermengd met buurplanten in de border. IJzerhard is verkrijgbaar van april tot en met juni en trekt insecten en vlinders aan, die helpen je tuin nóg mooier te maken.    

Herkomst

IJzerhard is inheems in Europa en Noord- en Zuid-Amerika en behoort tot de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). De plant werd voor het eerst omschreven in 1753 en wordt sinds 1832 gekweekt. Sporen van de plant worden in heel Europa gevonden bij resten van heel vroege nederzettingen, meestal langs oevers en in vochtige bossen. In oude volksverhalen komt ijzerhard steevast naar voren als een plant die beschermt en geneest (de kweekversie is echter alleen geschikt om je tuin mooier mee te maken). Hoewel de stengels van de plant dun en kwetsbaar lijken, is het een sterke plant die heerlijk lang bloeit. 

Trivia

  • De Latijnse naam Verbena is afgeleid van 'heilige tak' of 'heilig kruid'. 

  • De plant wordt al sinds de middeleeuwen gewaardeerd om haar geneeskrachtige werking. Hij zou helpen 'de wonden van ijzeren wapens'  te genezen, vandaar de naam ijzerhard.

  • Romeinse priesters droegen een krans van ijzerhard als bescherming tegen het kwade, magiërs gebruikten het om pantsers van soldaten 'ondoordringbaar' te maken.