Scaevola

Purple rain in je tuin

Paarse, waaiervormige bloemen, gele hartjes en de relaxte uitstraling van een echte Aussie: deze tuinbloeier laat zich niet gek maken. 

Een tikkeltje wild, met spiraalvormige ranken en waaiervormige bloemen die er lekker op los bloeien, we hebben het over de Scaevola. De bloemen kunnen blauw, wit, lila of roze zijn, maar je ziet ze het vaakst in het blauw. De Scaevola is te koop van april tot juni. Een prima kuipplant en heel geschikt voor hangmanden. De bloemen groeien en bloeien diep over de rand tot ver in de herfst. 

Herkomst 

De Scaevola komt oorspronkelijk uit de kustgebieden van Zuidwest-Australië en hoort bij de familie Goodeniaceae. Het is een van de weinige bloeiende planten die het ook goed doet in een zilte omgeving. De plant heeft zich via eilanden in de Stille Zuidzee, met name Hawaï, verspreid naar de tropische gebieden van Amerika, de Cariben en Afrika. De versie die jij tegen het lijf loopt in de plantenwinkel of tuincentrum is speciaal gemaakt voor noordelijke, koelere zomers.

Trivia 

  • De Scaevola is genoemd naar Mucius Scaevola, een Romein die zijn rechterhand in het vuur stak om te laten zien hoe sterk zijn geloof was. Hij verdiende hiermee de bijnaam Scaevola, wat linkshandig betekent.

  • De aparte vorm van de bloem heeft een sprookjesachtige bijnaam opgeleverd: elfenwaaier.

  • Op Hawaï heet de Scaevola ‘Naupaka’. Volgens een legende scheurde een vrouw de bloem door de helft na een ruzie met haar geliefde. De goden waren hier zo boos over, dat ze alle Naupakabloemen halveerden en de geliefden voorgoed gescheiden bleven. De man moet nu tevergeefs voorgoed zoeken naar een hele bloem. 

Alle artikelen over Scaevola