Scaevola

Waaiervormige bloemen wuiven je pure schoonheid toe

Paarse bloemen, gele hartjes en de relaxte uitstraling van een echte Aussie: deze tuinbloeier laat zich niet gek maken. 

Scaevola - Mooiwatplantendoen.nl

Een tikkeltje wild, met spiraalvormige ranken en waaiervormige bloemen die er lekker op los bloeien, de Scaevola is een geweldige plant voor mensen die hun tuinbloeiers graag zo natuurlijk mogelijk zien. De bloemen kunnen blauw, wit, lila of roze zijn, de blauwe komen het meest voor. De Scaevola is verkrijgbaar van april tot juni. Het is een prima kuipplant, maar eveneens heel geschikt voor late hangmanden, omdat de bloemen tot ver in de herfst diep over de rand bloeien. 

Herkomst 

De Scaevola komt oorspronkelijk uit de kustgebieden van Zuidwest-Australië en behoort bij de familie Goodeniaceae. Het is een van de weinige bloeiende planten die het ook goed doet in een zilte omgeving. De plant heeft zich via eilanden in de Stille Zuidzee, met name Hawaï, verspreid naar de tropische gebieden van Amerika, de Cariben en Afrika. De kweekversies zijn speciaal gemaakt voor de noordelijke, koelere zomers. 

Trivia 

  • De Scaevola is genoemd naar Mucius Scaevola, een Romein die zijn hand in het vuur stak om te laten zien hoe sterk zijn geloof was.

  • De aparte vorm van de bloem heeft een sprookjesachtige bijnaam opgeleverd: elfenwaaier.

  • Op Hawaï heet de Scaevola naupaka. Volgens een legende scheurde een vrouw de bloem door de helft na een ruzie met haar geliefde. De goden waren hier zo boos over, dat ze alle naupakabloemen halveerden en de geliefden voorgoed gescheiden bleven. De man moet nu tevergeefs voorgoed zoeken naar een hele bloem.