Strobloem

Vrolijke ritselaar van Down Under

Hou je van hoogzomerkleuren in je tuin, dan is strobloem een plant naar je hart. En deze flamboyante Aussie is ook nog eens makkelijk in de omgang. 

Strobloem Mooiwatplantendoen.nl

Heel bijzonder: de bloemen van strobloem (Xerochrysum bracteatum) knisperen als papier, ook als ze nog helemaal fris en fruitig zijn. Het is een fraaie onderhoudsarme plant met lancetvormige, puntige bladeren en volle, rijke bloemen in roze, rood, geel, paars, wit en oranje. De strobloem is een wat kruidachtige beauty uit de asterfamilie die het goed doet in borders en perken, maar door de compacte vorm ook een aanwinst is voor bakken en potten. Afhankelijk van de soort wordt de plant tussen de 25-50 cm hoog. 


Sterke overlever 

De strobloem is inheems in Australië waar de plant zich vrijwel overal kan handhaven, tot en met woestijnachtige grond toe. Het enige waar hij niet tegen kan is vorst. De soort waar de tuinbloeier van afstamt, is rond 1850 in Duitsland ontstaan, uit stekken uit Australië. De plant bloeit het uitbundigst van juni tot en met september en gaat ermee door tot de eerste nachtvorst. Bonus: de felle kleuren trekken vlinders, bijen en vogels aan. 

Mooie droogbloem 

De strobloem is een populaire en hippe droogbloem. Om ze te drogen snij je de bloemen als ze half open zijn en hang je ze ondersteboven op een droge, luchtige, donkere plaats. Tijdens het drogen gaan de bloemen vanzelf verder open. 


Strobloem trivia 

  • De strobloem was een van de biologische schatten die Napoleons vrouw Joséphine de Beauharnais verzamelde in haar beroemde tuin bij Château de Malmaison.

  • De Latijnse naam bracteatum is afgeleid van de 'bractea' en slaat op de schutbladeren die vaak ten onrechte voor bloemblaadjes worden aangezien. De echte bloemetjes zijn piepklein en zitten op het hartje.