Klimvijg

Kleine krachtpatser vol groene energie

Hij kan hangen én klimmen, is makkelijk in de omgang en zo'n vlotte groeier dat het een van de weinige woonplanten is waar je af en toe de schaar in wilt zetten.

Bij Ficus denk je misschien aan een joekel van een plant, maar klimvijg (wetenschappelijke naam: Ficus pumila) is er eentje in de categorie 'Klein maar Fijn'. Toch kan hij visueel veel impact maken: ze kun je de ranken langs een vorm laten klimmen of als meanderende kleine lianen langs de muur.  Door het formaat en de groeivorm is klimvijg bovendien een terrariumhit: hij klimt eruit of zorgt voor een spannende mini-jungle-look.

Kleuren en vormen

Klimvijg heeft prachtige hartvormige, vaak bobbelige blaadjes die mooi getekend zijn. De plant blijft laag, maar als de stengels iets vinden om tegenop te klimmen, doen ze dat. Bij geen houvast groeien ze over de rand van de sierpot en heb je er een fraaie hangplant aan. Mooi is dat de plant in zijn leven evolueert: een jonge klimvijg heeft kleine blaadjes, bij een klimvijg met wat levenservaring zijn de blaadjes groter.

Herkomst

Klimvijg hoort bij de moerbeifamilie en groeit in landen als China, Japan en Vietnam. Daar klimmen de ranken tot wel vier meter tegen bomen op, de woonplant houdt een aanzienlijk bescheidener formaat. Al klimt ie wel vrolijk langs een trap of muur omhoog voor een verticale binnentuin, als je dat wilt. De wetenschappelijke naam Ficus pumila verwijst naar het formaat: pumilus betekent dwerg en duidt op de kleine blaadjes.

Symboliek

In China ziet men het witte randje op het blad als een stralenkrans, het zou de goede groene geest van de plant zijn die negatieve energie weg straalt. Dat maakt 'm een prima housewarming plant of een lief cadeau als opsteker na een moeilijke periode.

Alle artikelen over Klimvijg