Hertshoorn

Deze plant bewijst geen eendagsvlieg te zijn

Vraag maar aan je ouders of buren op leeftijd. Vroeger was hertshoorn een hele populaire kamerplant. En net als andere groene klassiekers maakt ook deze een opvallende comeback. Wij snappen het wel!

Hertshoorn Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen

Zie je waar de naam hertshoorn vandaan komt? De lange, afhangende diepgroene bladeren doen denken aan het gewei van een hert. De bladeren hebben een klein viltlaagje dat verdamping tegengaat. Er zijn bijna twintig verschillende vormen van de hertshoorn, tevens familie van de eikvaren. 

Symboliek

De Latijnse benaming van hertshoorn ‘platycerium’ is afgeleid van de Griekse woorden platys 'vlak, breed, plat' en kerasof 'hoorn'. In de natuur worden herten en hun hoorns gezien als symbool voor de kringloop van het leven. Herten schuren in het voorjaar hun gewei af om plaats te maken voor een nieuwe. Ondergang en wederopstanding. Als dat geen plantpot vol inspiratie is! 

Herkomst

Hertshoorn groeit in de tropische oerwouden van Azië, Australië, Afrika en Zuid-Amerika. Je vindt ze als epifyt op de schors van bomen, hoog boven de grond. Hier komt ook hun voorkeur van lekker hangen vandaan. Hertshoorn gedijt het beste als hangplant, maar maakt er ook geen probleem van als dat net even niet uitkomt.