Saintpaulia

Mooie bloemen, zachte blaadjes

De Saintpaulia, ook bekend als Kaaps viooltje, wie kent hem niet? De plant staat bekend om haar retro vibe, maar maakt een flinke comeback. Geef jij haar ook een plek om te stralen?

Saintpaulia Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

Het kamerplantje vormt rozetten van aaibare, ronde vlezige bladeren. Aan de bloemstengels groeien trossen bloemen in witte, roze, paars of blauw. Tegenwoordig is de plant er ook met tweekleurige of gestreepte bloemen. Ze hebben een enkele of een dubbele rij met bloemblaadjes en soms ook nog een golvend randje. De grootte van Saintpaulia’s verschillen nogal. De meeste worden niet hoger dan 20 tot 25 centimeter, maar er zijn ook dwergvarianten. Het Kaaps viooltje kan wel flink in de breedte groeien, tot zo’n 40 centimeter.

Herkomst

Leuk weetje: de Saintpaulia is in 1893 genoemd naar Baron Walter von Saint Paul St. Claire. Dat zijn nog eens namen! Deze beste man ontdekte het Kaaps viooltje in de Usambarabergen in Tanzania. Dat gebeurde aan het einde van de negentiende eeuw.

Symboliek

Veel planten en bloemen hebben een symbolische betekenis. Dat gaat niet op voor Saintpaulia. Maar niet getreurd, dan geef je haar zelf toch wat symboliek mee? Denk aan daarbij bijvoorbeeld aan de stevigheid van de blaadjes, de kleuren van de bloemen of de tijdsloosheid van het Kaaps viooltje.