Rozemarijn

Klassieke schoonheid met smaak

Rozemarijn ken je als keukenkruid, maar het is ook een fraaie heester, die prachtig tot zijn recht komt in borders en bakken. 

Kleuren en vormen

Rozemarijn (officieel Rosmarinus officinalis) is een redelijk winterharde, altijd groene heester met mooie groene blaadjes die een beetje op naaldjes lijken. Gedroogd zijn dat de kruiden, aan de plant groeien van maart tot mei blauwe bloemen, al zijn er ook soorten die roze bloeien. De meest voorkomende rozemarijn groeit de hoogte in tot maximaal 1 meter, daarnaast is er een kruipende soort die ongeveer 30 cm hoog wordt en ideaal is voor borders, hangmanden en op muurtjes. Kruiden als rozemarijn tussen decoratieve planten zetten is niet alleen een trend, het verrijkt ook de biotoop van je tuin. Zet de plant een beetje in de loop, iedere keer als je er langskomt en de blaadjes aanraakt, komt de mooie wierrookachtige geur vrij.

Herkomst

Rozemarijn hoort bij de lipbloemenfamilie en groeit in Zuid-Europa en Klein-Azië. De plant gedijt vooral langs de kust, maar kan zich ook op 1500 meter hoog handhaven. De bloemen bevatten veel nectar zodat de plant vlinders, hommels en andere insecten aantrekt. Rozemarijn is al heel lang populair bij mensen, zelfs in de piramiden in Egypte zijn resten van het kruid teruggevonden. In Griekenland hoorde het kruid bij de liefdescultus rond Aphrodite / Venus. 

Trivia 

  • Rozemarijns Latijnse naam Rosmarinus betekent letterlijk: dauw der zee, omdat de plant in het wild vooral aan de kust groeit.

  • Wil je rozemarijn als keukenkruid gebruiken, snij dan met een scherpe snoeischaar een top van zo'n 6 cm af en pluk de blaadjes eraf. De smaak is vrij sterk en gaat goed samen met rood vlees.

  • Rozemarijn staat symbool voor vriendschap en trouw en iemand niet vergeten. 

  • In de aromatherapie heeft de geur een verkwikkende uitwerking op het geheugen en de hersenen.