Deze planten houden de muggen weg

Mooi, natuurlijk en effectief

Ben je buiten aan het genieten van mooie zonsondergangen, een goed boek of een heerlijk glas wijn, wordt je avond verstoord door het irritante gezoem en geprik van muggen. Vervelend! Maar gelukkig hebben ook muggen een zwakke plek en zorgt hun gevoelige neus ervoor dat ze zich door sommige geurplanten direct laten wegjagen. Welke botanische helden dat zijn? Ze staan hieronder voor je op een rij.

1. Lavendel

Zoals de meeste planten heeft ook de lavendel zowel vrienden als vijanden. Terwijl haar kruidige geur bij mensen een geliefd mediterraans zomergevoel opwekt, zorgt ze er bij muggen voor dat ze hun prooi ergens anders gaan zoeken.

2. Kattenkruid

Houd je niet van muggen en heb je een kat thuis? Dan is kattenkruid jouw ideale muggenverjager. In tegenstelling tot muggen zijn katten er op dol op. Niet te verwarren met kattengras!

3. Rozemarijn

Smaken verschillen. En dat is maar goed ook! Terwijl de meeste mensen gek zijn op rozemarijn, kunnen muggen de zoete geur niet uitstaan. Komt dat even goed uit. Kun jij gewoon blijven genieten van je Franse kruidentuin, terwijl de muggen direct een rechtsomkeert maken. 

4. Tomatenplant

Leg een paar tomaten of bladeren van de tomatenplant op tafel en je zult geen mug zien. De mug houdt namelijk niet zo van groenten en de volle, zoete geur van de tomatenplant vindt hij veel te sterk. 

5. Munt

Munt wordt niet door iedereen geliefd. Gelukkig voor ons zijn ook muggen geen fan van de scherpe geur. Vind jij munt wel lekker, voeg dan vooral wat blaadjes toe aan je cocktail. Trouwens, als je munt gaat planten, zet 'm dan altijd in een pot: munt heeft er namelijk een handje van om alle kanten op te groeien. En daar zouden je andere planten nog wel eens last van kunnen krijgen. 

6. Afrikaantje

De vrolijke bloemen van het Afrikaantje fleuren niet alleen je tuintje of balkon op, ze houden ook de muggen ver bij je vandaan. Gauw in huis halen dus!

7. Citroen(melisse)

Of het nu een citroenmelisse is, citroengras of een citroengeranium: muggen hebben iets tegen de geur van citroen. Bijen zijn daarentegen gek op de frisse citrusgeur, en die kunnen absoluut een menselijk handje hulp gebruiken. Dus, vul je hele buitenruimte met de geur van citroen, verjaag alle muggen en verwelkom alle bijen. 

Dan nog even dit..

Muggen houden van stilstaand water. Wil je de avond zonder jeukende bulten doorkomen, ga dan niet te dicht bij de vijver zitten en leeg regelmatig de potten die zijn volgelopen met regenwater.