Codiaeum

Deze Aziatische bikkel brengt kleur in je leven

De overvloed aan warme tinten in het blad maakt Codiaeum - ook bekend als Croton - een absolute blikvanger in je interieur, die de sfeer in huis nóg vrolijker maakt. 

Codiaeum Croton mooiwatplantendoen

Vormen en kleuren croton

Croton, ofwel Codiaeum, herken je al op afstand aan de schitterende bladeren. Die zijn vlammend gekleurd in groen, geel, oranje, rood en soms zelfs paars, met opvallende nerven en spannende spikkels. De plant is verkrijgbaar van formaatje vensterbank tot binnenstruik en is een heel makkelijke woonplant, die ook geschikt is voor mensen zonder groene vingers. 

verzorging croton

Codiaeum in huis gehaald? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van deze plant genieten. Bekijk hieronder de tips voor de verzorging van Croton. 

  • De beste standplaats voor Codiaeum is een plek met indirect zonlicht. De plant kan niet tegen volle zon, maar heeft wel licht nodig om de mooie kleuren te kunnen houden. 
  • Geef Croton niet te veel water, de plant bezwijkt van een voetbad. 
  • Geef Croton in de lente en zomer eens per maand een beetje plantenvoeding.
  • Besproei Codiaeum eens per week om het blad zo mooi mogelijk te houden. 

Herkomst croton

Codiaeum hoort bij de familie Crotoneae (Euphorbiaceae), ook bekend als de Wolfsmelkfamilie. Croton komt oorspronkelijk voor in tropische en subtropische regio's. De plant gedijt goed in een warm klimaat en heeft en voorkeur voor vochtige omstandigheden, zoals bossen en waterkanten.

Croton groeit in een brede lijn van India via Indonesië tot Zuidoost-Azië, waar hij terug te vinden is als metershoge struik. De grote variatie aan kleuren en vormen van de bladeren is te danken aan het gemak waarmee de soorten zich onderling kruisen. De oerversie komt vermoedelijk van de Molukken (Indonesië). 

Symboliek croton

In tegenstelling tot sommige andere planten heeft Croton geen diepgewortelde symboliek. De plant wordt, vanwege haar levendige en kleurrijke uiterlijk, wel geassocieerd met vitaliteit, diversiteit en energie.