Rubberplant

Zaligmakende luchtzuiveraar

De rubberplant, ook bekend als ficus elastica, is zo’n exemplaar die eigenlijk overal wel past. Strak en modern huis? Kan! Vintage liefhebber? Kom maar door! Goede looks en nog betere eigenschappen, want de rubberplant is van alle ficussen de beste in het zuiveren van giftige gassen in huis, met name formaldehyde. Wat? Een chemische stof die vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt. Zie je wel, de rubberplant past écht in ieder huis.  

Kleuren en vormen

De rubberplant kennen we voornamelijk als de variant met een donkergroen groot en stevig blad. Maar er zijn ook variëteiten met bonte bladeren. De rubberplant is een klimmer, veel ruimte heeft hij dus niet nodig. Een beetje hoogte wel. 

Symboliek

Rubberplanten staan voor overvloed, geluk en rijkdom. Volgens de leer van feng shui is de rubberplant door zijn ronde bladeren een ideale kandidaat om in een hoek te plaatsen om zo de scherpe hoeken te verzachten. Voornamelijk de rijkdom-hoek van de woning is geschikt. Welke hoek dat is, moet je eerst alleen nog even uitzoeken. 

Herkomst

De rubberplant is lid van de familie Moraceae en komt oorspronkelijk voor in Azië en dan met name in India, Maleisië en Java. In het wild kan de plant uitgroeien tot een boom van formaat met vele luchtwortels. De naam rubberplant is niet helemaal correct. Deze plant wordt namelijk niet gebruikt voor de commerciële rubberproductie. Wel heeft de rubberplant ook latexachtig wit melksap in de stam en bladeren. 

 

Alle artikelen over Rubberplant