Purperklokje

Twaalf maanden mooi blad

Deze plant doet het even anders dan anderen. Want waar de meeste vaste planten in de winter bovengronds afsterven, zo blijft het purperklokje in de koude maanden bladhoudend. Bikkel!

Purperklokje Mooiwatplantendoen.nl

Purperklokje, of Heuchera, is een winterharde vaste plant met bijzondere eigenschappen. De plant houdt niet alleen jaarrond zijn bladeren vast, die bladeren zijn ook nog eens gifgroen, karamel, dieprood, lemon, zilver, zwart of brons van kleur. Sommige soorten purperklokje hebben tweekleurige bladeren, bijzondere nerven of insnijdingen van het blad. Er zijn ook soorten met XXL bladeren. Boven dat bijzondere blad steken in de zomer ook nog fijne bloemtrosjes op dunne, lange bloemstengels uit. Het purperklokje kun je zowel in de volle grond planten als in potten, bakken en manden. 

Herkomst

Het purperklokje komt van oorsprong voor in Mexico en de Verenigde Staten. De plant is al in de 17-de eeuw vernoemd naar de botanicus J.H. von Heucher.

Trivia

  • Er komen tientallen variëteiten van Heuchera voor. Door veredeling en vermeerdering is het assortiment uitgebreid en gezonder geworden. 

  • Het blad en de bloemetjes zijn ook prima te gebruiken bij het maken van bloemstukjes. Let er wel op dat het blad niet te jong is. De beste tijd om ze te gebruiken is vanaf juli. 

Alle artikelen over Purperklokje