Primula

Opgewekt uithangbord voor de lente

De Primula, officiële naam Primula obconica, is een echte voorjaarsbloeier. Met haar bonte bloemen en stevige blaadjes geeft deze woonplant bergen kleur en optimisme aan het einde van de winter. Regelmatig kleine beetjes water, een licht plekje en ze bloeit zo het voorjaar tegemoet.

Primula

Met de Primula maakt je hart een voorjaarssprongetje. Kijk maar naar haar heldergroene, stevige blaadjes en kittige bloemetjes in het roze, rood, wit, paars, lila, geel of blauw. De Primula wordt trouwens ook wel eens Sleutelbloem genoemd. Ken je de legende achter deze naam? Hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een begerenswaardige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel de bos op de aarde. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een tros goudgele bloemen. De naam Sleutelbloem was geboren.

Alpen, bijen en vlinders

Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waaronder in de Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat ze worden bestuift door bijen, terwijl in hogere sferen juist vlinders de plant bestuiven. Die zorgen daarmee voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Ingenieus, toch?

Ook jij kunt trouwens Primula’s voor buiten kopen, die soort noemen we Primula aucalis.