Ballonklokje

Klassieke bloemen om naar te blijven kijken

Bij het ballonklokje openen grote, gekleurde bellen zich tot prachtige bloemen die je maandenlang toelachen. 

Ballonklokje Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen 

Het ballonklokje (officieel Platycodon) is een stralende plant met grote bloemen die in de knop sprekend vrolijke ballonnen lijken. Als ze opengaan, veranderen ze in open sterren in wit, paars of roze, waarvan de bloemblaadjes van de gekleurde versies prachtig getekend zijn met een net iets donkerder kleur.

Die opvallende bloemen maken het ballonklokje tot een aansprekende plant met een uitgelaten, zomers karakter. Het ovalen blad is groen met een vleugje grijs en kleurt prachtig bij de pasteltinten van de bloemen. Het ballonklokje wordt 40-60 cm hoog en kan in de warme seizoenen ook naar buiten. 

Herkomst 

Het ballonklokje hoort bij de klokjesfamilie (Campanulaceae) en is enig in zijn soort. De plant groeit in de lente en zomer op de noordelijke eilanden van Japan, Noord-China en Siberië op open berghellingen die er op het hoogtepunt van de bloei zo bedekt lijken met dekens van pastelkleurige bloemen. De wetenschappelijke naam Platycodon betekent letterlijk 'breed / plat klokje' en verwijst naar de manier waarop de ronde knop open bloeit tot een bijna platte ster. 

Symboliek 

De vijf punten van de bloem geven veel aanleiding tot plaatselijke folklore. Zo staat het in Europa voor de vijf zintuigen en volgens de oude Griekse filosofie voor de vijf elementen. In Japan komt ballonklokje voor op de heraldische wapens van belangrijke families en Wicca-aanhangers zien er een pentagram in. Het maakt van ballonklokje een oervorm die vrijwel iedereen aanspreekt.