Cymbidium

Bloementoorts met absolute wauw-factor

Beeldschone bloemen tussen hoge groene sprieten: maak kennis met Cymbidium, de orchidee die in niets lijkt op een orchidee.

Cymbidium Mooiwatplantendoen.nl

De stengel van Cymbidium zit ergens verborgen in een woud van zachte groene bladeren en de bloeistengels zijn al snel bijna topzwaar van de bloemen. Dat maakt deze orchidee zo'n uniek buitenbeentje: het is een heel groene, vrolijke plant die er heel vol uitziet.

Kleuren en vormen

Cymbidium bloeit wekenlang in een toorts met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen die soms een lichte, aangename geur hebben. Verkrijgbaar van normale potmaat tot een buitenformaat die een beeldige binnenstruik van hem maakt. Wat Cymbidium extra begerenswaardig maakt, is dat de orchidee alleen verkrijgbaar is in het najaar en de winter.

Herkomst

Cymbidium hoort bij de orchideeënfamilie. Het is bepaald geen kasplantje, hij is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is hij in staat zijn mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. ‘Kymbos’ is Grieks voor bootje, daar komt de naam Cymbidium vandaan.

Symboliek

De plant staat bekend als de 'koning van de orchideeën', met dank aan wijsgeer Confusius die hem zo omschreef. Traditioneel is Cymbidium een speciaal geschenk voor vrienden, de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.