Tuinvaren

Frisse look, fraaie vorm

Varens, wie kent ze niet? Varens zijn vooral populair vanwege hun frisse uitstraling, fraaie vormen en structuren. Ook staan ze bekend om hun prachtige bladeren, die zich veelal langzaam rollend ontvouwen.

fougères de jardin _Maplantemonbonheur.fr

Kleuren en vormen

Er zijn maar liefst 12.000 verschillende soorten varens. De bladeren tonen zich in fel- tot donkergroen en van brons tot rood. Varens zijn makkelijk in de omgang en zijn uitstekende schaduwplanten, waardoor ze vaak worden geplant op plekken waar betrekkelijk weinig zonlicht komt. Ook zijn veel soorten wintergroen (denk aan tongvaren, ijzervaren, eikvaren en niervaren). Mannetjesvaren is vooral populair vanwege zijn lancetvormige, geveerde en licht gebogen blad. Koningsvaren heeft zijn populariteit te danken aan zijn grote bladeren met bruine pluimen, die groen worden in het voorjaar. 

Herkomst

Varens komen oorspronkelijk uit (sub)tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid, zoals Oost-Azië. Historisch gezien is de varen een speciale: van waterplant veranderde hij in de prehistorie in een landplant. Net als alle andere sporenplanten. Varens zijn zo oud dat ze in 400 miljoen jaar oude fossielen te vinden zijn. 

Symboliek

Varens werden vroeger beschouwd als krachtige, mystieke planten. Ze werden door handelaren verkocht omdat ze je onzichtbaar, sterker of rijk zouden maken. Varens maakten ook naam als bescherming tegen de duivel. Bovendien werden ze op veel manieren gebruikt als medicinale plant. Daarom staan ​​ze symbool voor het mysterieuze en zijn ze een teken van bescherming, liefde en inspiratie.