Tuinvaren

Frisse look, fraaie vorm

Varens, wie kent ze niet? Varens zijn vooral populair vanwege hun frisse uitstraling, fraaie vormen en structuren. Ook staan ze bekend om hun prachtige bladeren, die zich veelal langzaam rollend ontvouwen.

fougères de jardin _Maplantemonbonheur.fr

Kleuren en vormen

Er zijn maar liefst 40.000 verschillende soorten varens. De bladeren tonen zich in fel- tot donkergroen en van brons tot rood. Varens zijn makkelijk in de omgang en zijn uitstekende schaduwplanten, waardoor ze vaak worden geplant op plekken waar betrekkelijk weinig zonlicht komt. Ook zijn veel soorten wintergroen (denk aan tongvaren, ijzervaren, eikvaren en niervaren). Mannetjesvaren behoudt tot diep in de winter zijn fraaie, groene kleur en is vooral populair vanwege zijn lancetvormige, geveerde en licht gebogen blad. Koningsvaren heeft zijn populariteit te danken aan zijn grote bladeren met bruine pluimen. 

Herkomst

Varens komen oorspronkelijk uit (sub)tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid, zoals Oost-Azië. Historisch gezien is de varen een speciale: van waterplant veranderde hij in de prehistorie in een landplant. Net als alle andere sporenplanten. Varens zijn zo oud dat ze in 400 miljoen jaar oude fossielen te vinden zijn. 

Symboliek

Had je vroeger een te volle agenda, dan moest je een paar zaden van de varen bij je dragen. Men geloofde dat je dan ineens twintig keer zo hard kon werken! Ook zou je kunnen zeggen dat het ontvouwen van de bladeren symbool staat voor groei, beweging en kracht.