Hyacint

Krullerige bloemetjes in sprankelende lentekleuren

Ruik je de rijke geur van hyacint, dan weet je dat het echt lente is. Koop hem opgekweekt en wel, succes verzekerd in je tuin en op je terras. 

Hyacint op pot biedt eindeloze mogelijkheden om snel kleur in je vroege voorjaarstuin te brengen. De plant is door de kweker al helemaal klaargemaakt om bij jou in de tuin te stralen, het is slechts een kwestie van hem in de grond planten of de bloemen in schalen en bakken zetten. Voor je het weet, kleurt je uitzicht dan wit, blauw, geel, roze, oranje, rood of paars, vergezeld van groene, lange, smalle bladeren. Er zijn enkelbloemige en dubbelbloemige hyacinten en er zijn multiflora variëteiten, waarbij meerdere stengels uit één bol groeien. Hyacint wordt gemiddeld 25 cm hoog en bloeit in maart en april.

Hyacint Mooiwatplantendoen

Oriëntaalse wortels 

Hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie en komt oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, van midden-Turkije tot Libanon. De plant is al heel lang bekend en wordt genoemd in geschriften van 4000 jaar geleden. Hyacint kwam door middel van handel in de 16de eeuw in Europa terecht. Er zijn inmiddels meer dan 2000 soorten van. Het grootste verschil met de wilde hyacint is dat de kweekversie tot wel 60+ meer bloemetjes per stengel heeft. Hyacint is bestand tegen kou, dus het kan geen kwaad als er nachtvorst overheen gaat. 


Hyacint trivia 

  • Een enkel hyacintbloemetje heet een nagel.

  • Hyacintus is de Latijnse afleiding van de Griekse naam Hyakinthos. Volgens een Griekse mythe was zonnegod Apollo verliefd op prins Hyakinthos. Tijdens het discuswerpen werd Hyakinthos per ongeluk dodelijk getroffen door Apollo, uit zijn bloed groeide hyacint.

  • In de Victoriaanse bloementaal staat hyacint voor sport of spel. Blauwe hyacint heeft een eigen betekenis: oprechtheid.

  • Origineel is hyacint te verwerken in een hangmandarrangement. Eerst groeit hij rechtop, maar als hij topzwaar wordt van de bloemen, buigt hij zich sierlijk over de rand heen.