Framboos

Zacht, zoet en lekker gezond

Op je blote voeten de tuin in lopen en daar een paar zoete frambozen plukken, voor je ontbijt of tussendoor. Lekker! En niet ingewikkeld om zelf te kweken, lees maar.

De framboos, officieel Rubus idaeus, is familie van de Rosaceae. Er bestaan wel 3.500 soorten. De framboos is een winterharde, bladverliezende klimheester die voorkomt met roze of gele vruchten. De struik kan twee keer per jaar vruchten geven: in de zomer op ‘oud hout’ (de zomerframboos) en in de nazomer/ herfst op de verse jonge uitlopers (de herfstframboos). Ze zijn zelfbestuivend, dus de wind, hommels en bijen zorgen dat de plant na de bloei volop vrucht draagt. Ook op het balkon en terras doet de framboos het goed, zeker de compact blijvende planten. Laat de vruchten goed doorrijpen zodat ze lekker zoet van smaak worden. Ze zijn dan wel flink zacht, dus plukken met zachte hand. 

Herkomst

De framboos is in een groot deel van de wereld inheems. De bekende roze framboos werd in de 16-de eeuw voor het eerst gespot in Italië en Griekenland, maar komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. 

Trivia

  • De framboos staat symbool voor de zoete liefde. 

  • Frambozen kun je ook goed combineren met andere klimfruitsoorten zoals braam. Uiteindelijk kun je je eigen fruit-zuil of fruit-wand maken waar je de hele zomer lekker van kunt snoepen. 

  • Frambozen kun je invriezen of er direct lekkere sappen, taarten, desserts, jams of salades mee maken. 

  • Vogels zijn ook gek op frambozen, bescherm de struik door er een net over te plaatsen.