Rode zegge

Rossig siergras met nonchalante pluimpjes

Dit mooie gras brengt een koperen gloed in de tuin en op het terras, die naadloos aansluit bij het najaar en je hele uitzicht weer laat vlammen.

Het roodbruine blad van Rode zegge (wetenschappelijke naam: Uncina rubra) is vrij smal. De plant heeft echter wel heel veel blad, dat in een achteloze volle bos groeit. Aan de uiteinden krult het een beetje en biedt zo een uniek en levendig kleuraccent in de tuin. In de zomer gloeit de kleur het meest door de bloei van roodbruine bloeiaren. Richting najaar kondigt het roestkleurige gras de komst van de herfst aan. De plant behoudt zijn diepe rossige kleur in de wintermaanden. Rode zegge wordt maximaal 50 cm hoog, de compacte vorm maakt het ook een blikvanger in een kleinere tuin of op het balkon.

'G'day mate!'

Rode zegge groeit vooral in Nieuw-Zeeland. De eerste vermelding van het siergras stamt uit 1849, de plant heeft zich via Australië verder verspreid. Het is een prima plant om erosie in de tuin mee tegen te gaan: makkelijk, sterk en stevig, met een flink worstelstelsel dat de grond goed vasthoudt. De opvallende kleur maakt Rode zegge een populaire accentplant, vooral omdat de kleur op zijn mooist is als de meeste tuinplanten over hun hoogtepunt heen zijn. Omdat de plant niet heel groot wordt, is het effect het grootst als meerdere exemplaren bij elkaar worden gezet.

Rode zegge trivia

• De naam die de Maori aan het siergras gaven betekent vrij vertaald 'eeuwige vlam'.
• Rode zegge kleurt prachtig in een Japanse tuin, het is een droommatch met Japanse es.
• Zegge komt van het Indogermaanse woord seq (snijden) en verwijst naar de soms scherpe bladeren.