Krulvaren

Luchtfilter vermomd als weelderige groene plant

Als een yogaoefening in slow motion ontrolt het blad van de krulvaren zich tot een lange groene veer die al even kalm je huis net even beter maakt. 

Kleuren en vormen 

Krulvaren (officieel Nephrolepis) is een volle, bossige plant met enkele of meervoudige geveerde bladeren. Die groeien eigenwijs alle kanten op, zodat deze groene powerplant graag een beetje ruim staat of hangt om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Nieuwe scheuten en luchtwortels geven hem een heel natuurlijke junglelook. Goed verzorgd kan krulvaren jaren mee en al die tijd doet hij ook wat voor jou: het is een plant met luchtzuiverende eigenschappen, die helpt de lucht in huis te reinigen. Omdat krulvaren van een vochtige omgeving houdt, is het een ideale plant voor in de badkamer, ook omdat je hem daar makkelijk even onder de douche zet.  

Herkomst

Krulvaren behoort tot de varenfamilie, prachtige bladplanten met zeer verschillende verschijningsvormen die al sinds het Devoon (400-350 miljoen jaar geleden) op aarde groeien. Het geslacht kent 44 soorten, die vooral groeien in (sub)tropische streken in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De naam komt uit het Grieks: 'nephros' is 'nier' en 'lepis betekent 'schub'. De naam verwijst naar de vorm van de dekvliesjes, een soort beschermlaagje van de sporen onderop het blad. 

Symboliek 

Krulvaren staat voor oprechtheid en is volgens oude volksverhalen een teken dat er elfjes in de buurt wonen.