Eucalyptus

Het zilvergroene wonder van Down Under

Afhankelijk van hoe het licht erop valt, kleurt Eucalyptus grijs-groen-zilver-azuur in je tuin. En van al die kleuren heb je het hele jaar door plezier. Lees verder en ontdek meer over de symboliek, herkomst en verzorging van Eucalyptus! 

kleuren en vormen eucalyptus

Eucalyptus wordt ook wel gomboom genoemd. De naam Eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts). Het verwijst naar de bloemen die uit meeldraden en stampers bestaan en samen op een muts lijken.

De blaadjes van de bekendste Eucalyptus-soorten zijn rond of ovaal en groeien volmaakt symmetrisch om de stengel. Die blaadjes verspreiden een sterke, frisse geur die insecten op afstand houdt. De blauwgrijze waas komt door een waslaagje, dat het licht weerkaatst, waardoor het blad zilverachtig lijkt.

Eucalyptus bloeit na vier à vijf met crèmekleurige bloemen. Er zijn ook soorten die rood bloeien, maar die zijn niet winterhard. Eucalyptus wordt meestal 1 tot 3 meter hoog, met ambitieuze uitschieters van 5 meter. 

verzorging eucalyptus

Eucalyptus in je tuin of op je balkon? Ontdek hieronder tips over de verzorging van Eucalyptus.

  • Eucalyptus staat graag in de volle zon.
  • De meeste Eucalyptussen groeien in alle soorten grond.
  • Jonge kleine plantjes hebben een lichtvochtige kluit nodig, eenmaal ingeworteld kan Eucalyptus zichzelf aardig redden.
  • Geef Eucalyptus meteen een goede plek: de plant heeft een hekel aan verhuizen.
  • Houd de voet van Eucalyptus onkruidvrij met mulch of gemalen dennenschors.
  • Van snoeien kan Eucalyptus extra hard gaan groeien.
  • Zet je Eucalyptus op je balkon of terras, gun de plant dan meteen een grote pot of kuip. Eucalyptus groeit snel en heeft de ruimte nodig!

Herkomst eucalyptus

Eucalyptus is een plantengeslacht uit de Myrtaceae familie. Eucalyptus komt oorspronkelijk uit Australië en kent daar een enorme verscheidenheid aan soorten, variërend van kleine struiken tot grote bomen. Die enorme verscheidenheid maakt dat Eucalyptus een van de meest voorkomende boomsoorten is in Australië en een cruciaal onderdeel is van het Australische landschap en ecosysteem.

Halverwege de 19-de eeuw werd Eucalyptus ook geïntroduceerd buiten Australië, zoals in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Steeds vaker werd de plant ook in Europa aangeplant. Daar heeft Eucalyptus het ook prima naar zijn zin in gebieden waar het niet hard vriest, al zijn er ook soorten die winterhard zijn.

symboliek eucalyptus

De snelle groei van Eucalyptus maakt dat de plant symbool staat voor kracht, groei en vitaliteit. Verder staat Eucalyptus bekend om zijn verfrissende geur. De bladeren worden vaak gebruikt in aromatherapie en voor wellness-doeleinden. De geur wordt geassocieerd met positieve energie en reiniging, zowel fysiek als mentaal. Bovendien staat Eucalyptus bekend om zijn vermeende medicinale eigenschappen, vooral bij het verlichten van ademhalingsproblemen. 

In sommige culturen geloven ze dat Eucalyptus bescherming biedt tegen negatieve energieën. De plant staat daarom ook wel symbool voor zuivering, kalmte en spirituele heling. 

wist je dat...

  • Eucalyptus het lievelingsvoedsel is van koala's, ze kunnen er de hele dag op kauwen.
  • Eucalyptus in Australië bekendstaat als 'mythisch, magisch hout' dat wordt gebruikt voor olie, gom, brandhout, medicijnen en brandstof.  
  • Blaadjes van Eucalyptus die niet meer mooi zijn, kun je plukken en met heet water overgieten: gebruik ze als instant aromatherapie en als hulp bij verkoudheid.