Eucalyptus

Het zilvergroene wonder van Down Under

Afhankelijk van hoe het licht erop valt, kleurt Eucalyptus grijs-groen-zilver-azuur in je tuin. En van al die kleuren heb je het hele jaar door plezier.  

Eucalyptus Mooiwatplantendoen

Eucalyptusblaadjes heb je in alle soorten en maten, maar het bekendst zijn toch die waaraan de ronde of ovale blaadjes volmaakt symmetrisch om de stengel groeien. Die blaadjes verspreiden een sterke, frisse geur die insecten op afstand houdt. De blauwgrijze waas komt door een waslaagje, dat op een speciale manier het licht weerkaatst, waardoor het blad zilverachtig lijkt. De plant bloeit na een jaar of vier, vijf met crèmekleurige bloemen; er zijn er ook die rood bloeien, maar die soorten zijn niet winterhard. Vooral de aparte, lichte kleur van het blad maakt dit een prachtige tuinplant. Eucalyptus wordt meestal 1-3 meter hoog, sommige soorten kunnen echter doorgroeien tot 5 meter. 

Eucalyptus Mooiwatplantendoen.nl

Evergreen met veel gezichten 

Eucalyptus behoort tot de mirtefamilie en is inheems in Australië. Daar groeien meer dan 600 verschillende soorten en is het de meest voorkomende loofboom. Halverwege de 19de eeuw werd de plant steeds vaker in Europa aangeplant. Daar gedijt Eucalyptus prima, vooral in gebieden waar het niet heel hard vriest, al zijn er ook soorten die winterhard zijn. Zet je hem op je balkon of terras, gun de plant dan meteen een grote pot of kuip. Eucalyptus is een snelle groeier die de ruimte nodig heeft.


Heel mooi is de iets transparante kroon van de struik: de wind kan er mee spelen, het licht valt er steeds anders op en je kunt er deels doorheen kijken, wat deze plant heel geschikt maakt voor een coulissentuin.   

Eucalyptus trivia 

  • Eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts). Het verwijst naar de bloemen die uit meeldraden en stampers bestaan en samen op een muts lijken.
  • Eucalyptus is het lievelingsvoedsel van koala's, ze kunnen er de hele dag op kauwen.
  • In Australië staat de plant bekend als 'mythisch, magisch hout' dat wordt gebruikt voor olie, gom, brandhout, medicijnen en brandstof.  
  • Blaadjes die niet meer mooi zijn, kun je afplukken en met heet water overgieten: instant aromatherapie.