Jeneverbes

Blauw tapijtje als bodembedekker

Jeneverbes laat het in dit geval graag breed hangen en heeft grote sierwaarde als accentplant in je tuin, of het nu sneeuwt of de zon het loof laat oplichten. 

De meeste planten groeien in de hoogte, deze jeneverbes is een echte dwarsligger die het lekker in de breedte doet. Officieel heet hij Juniperus squamata 'Blue Carpet'. Hij wordt slechts 30 cm hoog en  compenseert dat door gerust anderhalve meter zijwaarts te groeien. Gun je hem de tijd, dan wordt het een echte bodembedekker. Ideaal om een border interessant reliëf te geven, prachtig in combinatie met grijsgroene planten en witte bloemen en ook nog eens een makkelijke plant met een voorkeur voor 'arme' grond.   

Winterharde blauwe bikkel

Van jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen, het is een van de bekendste coniferen in de cypressen-familie. Dit 'blauwe tapijt' stamt af van een Chinese jeneverbes die onder andere in de Himalaya groeit. De plant blijft altijd groen (of in dit geval grijsblauw), is makkelijk in de omgang en nog winterhard ook. Daarom is jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland aan toe.


Eerst bloemetjes, dan bessen

De conifeer kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De dames worden in mei en juni bestoven als de wind pollen  van de heren met zich mee voert. Klikt het, dan komen er kegelvormige bessen aan, die blauw tot zwart kleuren en in de winter aan de plant blijven zitten. Vogels en kleine tuindieren zijn er dol op.

Jeneverbes trivia

  • Jeneverbes is een verbastering van het Latijnse Juniperus. Dat is samengesteld uit 'junior', dat staat voor 'de jongere' en 'parere' ofwel 'verschijnen'. Dit verwijst naar de jonge vruchten die reeds verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen.

  • Van de bessen wordt al sinds de vroege middeleeuwen sterke drank gebrouwen, toen nog uitsluitend voor medicinaal gebruik.

  • De Aziatische oervorm van Juniperus squamata 'Blue Carpet' staat bekend als 'de hemel op aarde'.  

Alle artikelen over Jeneverbes