Top 5 groenblijvers in de herfst

Seizoen-in-seizoen-uit tuinplezier!

Planten die altijd groen blijven, vallen extra op in een najaarstuin. En er is volop keuze in heesters, siergrassen, bodembedekkers en klimmers, dus leef je uit met deze top 5 van evergreens. 

1. Clematis: klimmer met groenpotentie

Van de sluier aan bladhoudende Clematis bloemen geniet je in het voorjaar, van het groene blad heb je het hele jaar door plezier en soms bloeien in de herfst nog een keer. Je haalt in het najaar het meest uit Clematis door de plant houvast te geven aan een stevig rek of kriskras gespannen touwtjes. Zo doorstaat hij moeiteloos een herfststorm en geeft je jaarrond groen uitzicht.

In dezelfde categorie: klimop, vuurdoorn, Toscaanse jasmijn, bladhoudende kamperfoelie, Pileostegia (niet winterhard, dus zet hem beschut).

2. Leucothoe: niet alleen groen, maar ook rood!  

Altijd mooi groen, in de herfst gecombineerd met een keur aan roodtinten. Deze lage heester kan in de volle grond of in een pot op het terras worden gehouden. De sierlijke takken blijven mooi blad houden. En de plant bloeit ook nog eens, met witte bloemetjes, in de vroege zomer. Succes gegarandeerd dus, in elk jaargetijde. 

In dezelfde categorie: bonte glansmispel, Nandina, Japanse esdoorn, Pieris.

Leucothoe - Mooiwatplantendoen.nl

3. Broodboom: effen of met gele vlekken

Geschikt voor natuurlijke afscheidingen, mooi als kuipplant, blijvertje in de volle grond. Broodboom is een reuze onderhoudsvriendelijk en heeft het hele jaar door prachtig blad in alle variaties van groen en geel. Ideaal als je houdt van blad dat áán planten blijft zitten in het najaar. 

In dezelfde categorie: buxus, laurier, liguster, jeneverbes, hulst, camelia.

4. Bamboe: wuiven en ritselen

Groenblijvende bamboesoorten zijn geschikt als haag en verkrijgbaar in niet woekerende soorten van dwerg tot reus. Er is zo'n rijk aanbod dat je zelfs kunt kiezen tussen rechte soorten en bamboe met overhangende halmen. Die bewegen altijd prachtig in de wind en ritselen gezellig als je er langs loopt. Ook fijn als natuurlijke afscheiding.

In dezelfde categorie: pampasgras, zegge, sierhaver, juncus, zwenkgras, veldbies.

5. Parelbes: levend luxe tapijtje

De groen tot paarsbruin verkleurende bladeren van parelbes steken erg mooi af tegen de grote witte en roze bessen. De plant is een aanwinst voor potten en bakken, maar doet het ook goed als bodembedekker. Er valt het hele jaar door iets mee te beleven. Verkleurende blaadjes, mooie klokjesvormige bloemetjes en uiteindelijk grote, volle vruchten.

In dezelfde categorie: bergthee, sterremos, mansoor, herfsthooi.