Glansmispel

Vuurrode struik met metamorfose-skills

Met een glansmispel in de buurt is het nooit saai. Hij introduceert zijn jonge bladscheuten met prachtig vuurrood blad, om daarna moeiteloos te verkleuren naar mooi groen.

Glansmispel, Photinia, mooiwatplantendoen

De glansmispel (wetenschappelijke naam: Photinia) is een laagblijvende struik met prachtig glanzend blad dat in het voorjaar en najaar verkleurt in een rode of brons-achtige kleur. In mei bloeit de plant met witte bloemen, gevolgd door blauwzwarte of rode bessen. De glansmispel is verkrijgbaar in bladverliezende en bladhoudende soorten, kan tot twee meter hoog worden en kun je ook een dubbelrol als haag laten spelen. 

Herkomst

De glansmispel hoort bij de rozenfamilie en groeit in de Himalaya en Zuidoost-Azië. Dat het blad van glansmispel in het voorjaar verkleurt, is een vorm van zonbescherming. In zijn natuurlijke omgeving ligt in het voorjaar namelijk nog sneeuw. De zon weerkaatst daar zo scherp op dat de bladeren kunnen verbranden. Er zijn meer dan 60 soorten glansmispel, de vormen die je vaak in de winkel ziet komen voort uit twee oosterse oersoorten. 

Trivia 

  • De wetenschappelijke naam Photinia komt uit het Grieks en betekent 'glanzend'.

  • Glansmispel is familie van de appelboom.

  • Vogels zijn dol op de bessen die in het najaar aan de plant groeien. 

  • In Wicca geldt de glansmispel als een bijzondere plant: de verkleuring in lente en herfst lijkt wel wat op vlammetjes en zou een natuurlijk 'vreugdevuurtje' zijn voor Eostara (21 maart, het lentepunt) en Mabon (21 september, het herfstpunt).