Vogelmelk

Witte bloemenbakens stralen je als sterren tegemoet

Sprookjesachtig: de bloemen van vogelmelk openen alleen als de zon schijnt en het licht genoeg is. Je hebt er meteen een weersvoorspeller aan! 

Vogelmelk (wetenschappelijke naam: Ornithogalum thyrsoides) is een bolgewas. De plant bloeit van juli tot september met stervorige witte bloemen die samen een scherm of een pluim vormen. Op de achterkant van de bloemblaadjes staat een mooie groene streep die je niet meer ziet als de bloem wijd open staat. De plant wordt 60-80 cm hoog en is een gevoelig type: op bewolkte of koele dagen nemen de bloemen een off-day tot de zon weer schijnt. Vogelmelk verwildert makkelijk, zodat hij na een paar jaar ook elders in je tuin kan opduiken. 

Beschermde beauty 

Vogelmelk hoort bij de aspergefamilie en telt zo'n 180 soorten. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië. In het wild groeit hij in graslanden, bermen en vochtige bossen. Er zijn een paar soorten die noordelijker voorkomen in de natuur en wettelijk beschermd zijn. De plant is voor het eerst omschreven in 1753 door botanicus Linnaeus. De manier waarop de bloemenblaadjes in de zon openstaan heeft iets heel lichts en doet denken aan een vogel die de zwaartekracht tart en opstijgt, melk slaat op de witte kleur. Daar komt vermoedelijk de naam vogelmelk vandaan. 

Trivia 

  • De wetenschappelijke naam Ornithogalum is afgeleid van een oude Griekse plantennaam: 'ornithos' betekent 'vogel', 'gala' staat voor 'melk'. 

  • Een veelgebruikte andere naam voor vogelmelk is Ster van Bethlehem. 

  • In de Bachremedies staat vogelmelk voor 'balsem voor de ziel'. 

  • De symbolische betekenis van vogelmelk is zuiverheid en onschuld.