Lobelia

Multifunctionele doorbloeier

Als je zorgt dat je Lobelia niet droogvalt, beloont deze beauty je de hele zomer (en vaak nog langer!) met een zee van bloemen. 

Kleuren en vormen

Onweerstaanbaar, zo'n wolk Lobeliabloemen tussen fris, kruidachtig groen. De bloemen bloeien open uit buisjes en kunnen wit en roze zijn, maar het bekendst is de Lobelia toch om zijn prachtige kleurnuances van zacht poederblauw tot diep koningsblauw. De rankende eigenschappen van deze tuinbloeier komen het mooist tot hun recht in een hoge pot of hangmand, maar de Lobelia is ook een enthousiast bodembedekker, borderbeauty, kuipplant en plantenbaklover. Verkrijgbaar van april tot en met juni, bloeit tot diep in de herfst. 

Herkomst 

De Lobelia hoort bij de klokjesfamilie en telt zo'n 200 soorten. De plant groeit vrijwel overal ter wereld, met een voorkeur voor gematigd warme streken. Die wilde roots geven ook de kweekversie de uitstraling van een veldbloem, al bloeien ze veel langer en uitbundiger dan hun soortgenoten in de natuur. Het is een sterke, vindingrijke plant die zich zelfs tussen rotsen en stenen kan handhaven. 

Trivia 

  • De Lobelia is genoemd naar Matthias de l'Obel, ook bekend als Vlaams plantkundige Lobelius (1538-1616).

  • Het is een populaire plant in de kruidengeneeskunde die vooral zou werken de luchtwegen.

  • De Lobelia wordt geassocieerd met de Griekse godin Theia wier gewaden zo blauw waren dat ze zo goed als onzichtbaar was aan een onbewolkte hemel.