Margriet

Witte bloemblaadjes, gele harten

Witte bloemblaadjes met gele harten, die jouw hart ook veroveren. De margriet is een echte doorzetter en staat graag en lang in jouw tuin.

Kleuren en vormen

De margriet heet officieel Leucanthemum. Je kent vast de wilde versie (Leucanthemum vulgare) uit de wegberm, die daar in de voorzomer vrolijk bloeit. Voor de tuin zijn speciale selecties van deze vaste plant gemaakt met extra witte extra grote bloemen. Je komt ze tegen onder de naam Leucanthemum Maximum Grp. De planten zijn kruidachtig en de bloemstengels steken krachtig boven het langwerpige blad uit. De bloemen hebben soms een enkele rij met bloemblaadjes, soms meerdere. De hoogte van de plant varieert van 30 cm tot 1 meter. De margriet kun je makkelijk in potten of bakken planten, waarmee de plant ook heel geschikt is voor een balkon of klein terras. Ook in de volle grond steelt hij de show, je zult een zomer lang plezier hebben van deze vrolijkerds.

Herkomst

Voor de herkomst van de margriet reizen we af naar Europa, Noord-Afrika en gematigde zones van Azië. Zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland komen we de plant tegen. De margriet staat symbool voor liefde en onschuld, bescherming en waarheid. De margriet staat ook symbool voor kind van het licht, het zonnetje in huis. 

Trivia 

  • Leucanthemum is afgeleid van de Oudgriekse woorden leukos = wit en anthemon = bloem, en verwijst naar de witte bloemen van de margriet.

  • Vroeger werd de plant bij het plantengeslacht Chrysanthemum gerekend. Na goed bestuderen bleek echter dat Leucanthemum niet aromatisch is en op de bladeren grijs-witte haren ontbreken.

 

 

Alle artikelen over Margriet