Schijnhulst

Wintergroen met heerlijk geurende bloemen

Schijnhulst is net wat je nodig hebt om een koude tuindag net wat leuker te maken: vier seizoenen mooi met tijdens de bloei bloemen waar iedereen even aan wil ruiken. 

Schijnhulst (wetenschappelijke naam: Osmanthus) is een groenblijvende heester die – de naam zegt het al – een beetje op hulst lijkt. Het donkergroene, glanzende blad verkleurt vanaf september naar geel en rood. Het geeft een mooi contrast met de geurende, witte of crèmekleurige bloemetjes die in het voorjaar verschijnen. Er is ook een soort die in september en oktober bloeit, als dat beter uitkomt in het kleurschema van je tuin. De plant wordt tot 2 meter hoog en is geschikt om solo te laten schitteren of als een haag te planten.

Oosterse sfeer

Schijnhulst is lid van de olijffamilie, er zijn ongeveer 30 verschillende variëteiten van bekend. De plant komt oorspronkelijk uit Azië, waar hij groeit en bloeit in China, Japan en de Himalaya. Er zijn daarnaast een paar soorten die voorkomen in de Kaukasus, Mexico en Noord-Amerika. De wilde soorten kunnen bomen van wel 12 meter worden. Het verschil met echte hulst zit in de blaadjes: bij hulst zijn ze over de tak verspreid en bij schijnhulst zitten ze pal tegenover elkaar.

Trivia

  • De geur van de bloemen van schijnhulst zou kalmerend werken en is populair als ingrediënt in parfums.

  • In China worden de bloemetjes van schijnhulst gemengd met zwarte of groene theeblaadjes, de thee zou zorgen voor een betere teint.

  • In Azië wordt rijstwijn vaak op smaak gemaakt met de bloemetjes van schijnhulst en traditioneel gedronken tijdens herfstfestivals.