Cyclaam

Frêle uiterlijk, sterke bloeier

Zilverachtige tekening op hartvormige blaadjes en verkrijgbaar in alle kleuren van bijna transparant wit tot knalpaars. En de bloemen? Geen touw aan vast te knopen! 

Cyclaam Mooiwatplantendoen.nl

Vormen en kleuren 

Wat meteen opvalt, zijn de kleuren van Cyclaam (officieel: Cyclamen). Die kunnen bescheiden en ingetogen zijn, maar ook felrood, shocking pink en diep paars. Dat maakt het vrolijke, opvallende woonplanten die verkrijgbaar zijn van maatje XL tot XS, zodat er op elke plek, hoe klein ook, een cyclaam kan staan. De bloemen van deze plant kunnen glad zijn, maar ook vrolijke franjes hebben, en groeien met het hartje naar beneden en de blaadjes naar boven. Daaronder wemelt het van de groene blaadjes in een volle rozet. Ze zijn hartvormig en soms mooi zilvergrijs getekend. Sommige soorten Cyclaam hebben een heerlijke lichte geur.

Herkomst 

Cyclaam hoort bij de sleutelbloemfamilie en groeit rond het Middellandse Zee gebied. De soort die het tot kamerplant heeft geschopt – Cyclamen persicum – komt oorspronkelijk uit Perzië, het huidige Iran. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus.

De naam is afgeleid van het Griekse woord 'kuklos', dat cirkel betekent. Zowel de afgeplatte knol als de groeiwijze van de plant is cirkelvormig. Zo'n knol kan tientallen jaren oud worden, er zijn zelfs exemplaren bekend die de honderd haalden en nog altijd bloeiden. 

Symboliek

Cyclaam staat symbool voor het meevoelende, toegewijde hart en werd om die reden bij oude kloosters, ribats (de islamitische versie hiervan, een soort versterkt fort) en kerkhoven in de landen rond de Middellandse Zee aangeplant. In Japan is Cyclaam de heilige bloem van de liefde.