Bonsai

Een hobby én kamerplant waar je zen van wordt

Van bonsai heb je vast wel eens gehoord. Dit Japanse woord voor ‘boom in pot’ omvat zowel de kunstvorm als de parapluterm voor de verschillende soorten miniatuurbomen die voor deze hobby geschikt zijn. 

Bonsai Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen

Wat een typische bonsaiboom kenmerkt is een houtachtige stam. De rest van de boom kan in ‘model’ worden gebracht door het snoeien van takken en wortels, maar ook door de boom in jouw gewenste richting te laten groeien. Met stukjes ijzerdraad bijvoorbeeld. Het is even priegelen en geduld hebben, maar zo ontstaat er wel een bonsai die helemaal aansluit bij jouw fantasie. Welke soorten kamerplanten goed geschikt zijn? De ficus ginseng, Japanse zwarte en witte den en natalpruim. 

Symboliek

Houtachtige planten worden in de bonsaikunst door knippen en snoeien tot miniatuurbomen gecreëerd waarbij het uiterlijk wordt bepaald door de essentie van de plant. Noem het maar de kunst van het weglaten. De moderne bonsaistijl is ontstaan in de 18de eeuw toen bonsaimeesters besloten dat innerlijke van de plantensoort in kwestie leidend moest zijn voor de gehele compositie.  

Herkomst

Veel mensen zien bonsai als een typisch Japanse kunstvorm. Maar de kunstvorm vindt zijn oorsprong in China. Daar heet het ‘penzai’. Klinkt bekend? Klopt, bonsai is de Japanse uitspraak van dit woord. Al in de eerste eeuw na Chr. Gebruikten de filosofische taoïsten de kunstvorm als meditatie. Na de Tweede Wereldoorlog werden bonsai en bonsaibomen steeds populairder buiten Azië. Vandaag de dag is deze rustgevende kunstvorm niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan.