Lipstickplant

Spektakel in diepgroen en felrood

Zoek je een hangplant met de wauw-factor? Lipstickplant is een onontdekte schat die ook nog eens makkelijk in de omgang is. 

Kleuren en vormen 

Het eerste wat opvalt aan Aeschynanthus (spreek uit als Eskinántus), bekend als lipstickplant, is de grillige, uniek gelaagde bladweelde die royaal aan alle kanten naar beneden valt. Alsof dat niet al indrukwekkend genoeg is, bloeit de hangplant ook nog eens met dieprode bloemen die verstopt zitten in bijna paarse kokertjes. Apart en een beetje geheimzinnig met gevoel voor drama, dus.

De vorm van deze beauty komt het mooist tot haar recht in een hoge positie. Dat kan ook een hoge vaaspot zijn, als de ranken maar kunnen hangen. De plant combineert mooi met Columnea. Ze lijken een beetje op elkaar en zijn onderling toch ook weer heel verschillend. 

Symboliek 

De naam Aeschynanthus is afgeleid van het Griekse 'aischyne' wat schaamte of schande betekent en op de scharlaken kleur slaat. 'Anthos' betekent bloem.  Aeschynanthus wordt ook wel lipstickplant genoemd, vanwege de opvallende rode bloemen. 

Herkomst 

In het wild groeit de plant in de vochtige bossen van Azië, van de Himalaya tot Indonesië. Daar kunnen de lianen tot wel drie meter worden. Inheems is het een epifyt, dat wil zeggen dat de plant op bomen en andere planten leeft zonder daar voedsel aan te onttrekken. Er zijn zo'n 185 soorten bekend, allemaal hangplanten die ook kunnen klimmen. Gewend aan warmte en wat vochtige omgeving gedijt Aeschynanthus binnen erg goed in de keuken en badkamer.