Scheefkelk

Oogverblindend tapijt van paarsblauwe bloemen

Altijd groen, geestdriftige bloeier in het voorjaar én bestand tegen klimaatsverandering: scheefkelk is een aanwinst voor de toekomstbestendige tuin.

Kleuren en vormen

Of het nu gaat om muurtjes, stenen trapjes, spleten of randjes, scheefkelk (Arabis is de wetenschappelijke naam) drapeert zich er graag overheen. De bloemen zijn violet, purper of roze en groeien in korte trosjes, wat de plant een kussenachtig aanzien geeft. Het blad is donkergroen en groeit in rozetten. Scheefkelk wordt 10-15 cm hoog, groeit per pol ongeveer 30 cm in de breedte en bloeit in maart, april en mei. De bloemen trekken veel vlinders, hommels en bijen aan waar ook andere planten plezier van hebben. Omdat scheefkelk houdt van zon en een zanderige, rotsachtige bodem is het een geschikte plant voor droge zomers.  

Herkomst  

Scheefkelk hoort bij de kruisbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit de bergen van de Kaukasus. Tegenwoordig groeit hij langs de hele Middellandse Zeekust, bij voorkeur in de bergen of tussen stenen. Het is een heel geschikte plant voor de voorste, vaak wat droge rand van een border. En een aanwinst als 'voegenvuller' tussen stenen in een stapelmuur, bestrating of rotstuin. De felle kleur van de bloemen is een vrolijk focuspunt in de vroege voorjaarstuin, als daar verder nog niet zoveel bloeit.

Trivia

  • Scheefkelk staat bekend als oost-en-west plant, omdat hij zich goed kan redden in zowel Eurazië en als West-Europa.
  • De Latijnse naam Arabis is een knipoog naar de omstandigheden waarin scheefkelk zich prettig voelt. Hij heeft het liefst een zanderige, droge, steenachtig omgeving.
  • In de plantensymboliek staat scheefkelk voor nonchalance, omdat hij zo achteloos een plekje vindt en verder niet moeilijk doet.

Alle artikelen over Scheefkelk