Yucca

Botanische rots in de branding

Een stoer figuur, die er altijd voor je is. Zo’n type is de Yucca, of palmlelie. Met een onweerstaanbare combinatie van kracht en bescheidenheid is het een plant om goede vrienden mee te worden.

Kleuren en vormen

De Yucca heeft lange, puntige bladeren die direct uit de aarde of uit een stammetje groeien. Het blad is groen, met soms een vleugje roomwit of geel en heeft een scherp randje. Dat laatste zegt trouwens niets over het karakter van deze woonplant. De Yucca is namelijk een makkelijke gast die zonder morren wel 2,5 meter hoog kan worden.

Symboliek

Ondanks zijn bescheidenheid heeft de Yucca behoorlijk wat symbolische betekenissen. Denk daarbij aan nieuwe kansen, trouw, bescherming en zuiverheid. Dat laatste heeft vast te maken met de luchtzuiverende werking van deze palm.

Herkomst

De Yucca groeide oorspronkelijk in het wild in het zuiden van de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. De plant floreert in woestijnachtige gebieden en geniet daar van zon en relatieve droogte. Sommige wilde soorten bloeien ook, maar verwacht dat niet van jouw huisyucca.