4x inspiratie voor een groene zithoek

Thuis opladen met planten

Soms moet ook jij even opladen, maar dan zónder stekker. Weg van de drukte, van iedereen die iets van je wil, van een vol hoofd. Je kunt dan op stilte-retraite in een klooster, of een half jaar solo gaan wandelen. Of je trekt je even terug in je eigen groene toevluchtsoord. En zo'n groen zitje creëer je gemakkelijk zelf! Ontdek de vele voordelen van planten om je heen, laat je inspireren door de onderstaande 4 groene zithoeken en creëer zo'n fijne plek bij je thuis!

woonkamer planten | grote planten huiskamer
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

voordelen van kamerplanten

Dat planten een positief effect hebben op je mentale en fysieke gezondheid, wist je vast al. Zo halen ze ongezonde stofjes uit de lucht en geven ze frisse lucht terug. En alsof dit nog niet genoeg is, dempen ze geluid, maken ze je productiever en helpen ze stress te verminderen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van planten minder gestrest zijn dan mensen in een plantloze omgeving, en dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een ruimte zonder planten.

planten geven rust

Planten laten je één voelen met de natuur. Ze zijn er altijd voor je, als groene rustpunten in een steeds snellere wereld. Ze laten zich niet gek maken door de waan van de dag, maar doen steady waar ze goed in zijn. Je kunt ze dus ook zien als zen-voorbeelden en er zelfs mindfulness-oefeningen mee doen. Kortom: genoeg redenen om aan de slag te gaan met een groen toevluchtsoord. Welke van de 4 groene zitjes is jouw favoriet?

1) meer vormen, meer plezier

Heb je niet veel ruimte voor grote planten, maar wel een vensterbank of tafel met ruimte voor groen? Mix & match dan met veel verschillende vormen bladeren en kleuren planten. Doe hier inspiratie op voor kleurrijke planten, of copy-paste onze setting. Wij gebruikten hier v.l.n.r.: Aglaomorpha Coronans Jim, Orchidee, Schismatoglottis Wallichii, asparagus en varen Adiantum.

planten vensterbank | kamerplanten | orchidee | asparagus

2) hoe groter, hoe beter

Heb je een zithoek met ruimte voor grote planten? Benut die ruimte dan door gebruik te maken van grote kamerplanten en/of kamerbomen. Maak bijvoorbeeld een room divider van kamerbomen als Ficus, Yucca, Pachira, Dracaena en Polyscias, of plaats een aantal groene vrienden in een stijlvolle plantenpot of -zak. Wedden dat ze je in no-time een comfortabel en ontspannen gevoel bezorgen! Wij gebruikten hier v.l.n.r.: Philodendron, Ficus Elastica Robusta op stam en varen Adiantum.

kamerbomen zithoek | kamerplanten | calathea

3) meer planten, meer vreugd

Mag het wel een tikkeltje extra? Duik dan de bossen in om te baden in het groen, of creëer een groene wereld binnenshuis. Dat is nog eens opladen zonder stekker! Zet zoveel mogelijk kamerplanten en -bomen bij elkaar en wissel hoge planten af met lage planten voor een speels effect. Wij gebruikten hier Ficus Elastica, Philodendron Erubescens, Rhipsalis, Phlebodium, Asparagus, Alocasia Zebrina en varen Adiantum. 

zithoek planten | plantenhoek | kamerplanten | kamerbomen

4) van het kastje naar de muur

Klim- en hangplanten, opvallende bladeren en structuren, 100 tinten groen... Heb jij een plantenstijl die zo divers is dat 'ie niet te omschrijven valt? Komt dat even goed uit, want voor deze groene setting kan en mag alles. Combineer op gevoel en begeleid je (klim)planten van het kastje naar de muur. Wij gebruikten op de kast Philodendron Scandens en Rhipsalis (koraalcactus). Op de grond: PhilodendronMonstera, Dieffenbachia en Phlebodium (blauwvaren).

zithoek kamerplanten | groen zitje | hangplanten | blauwvaren

meer inspiratie

Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken om je huis te vergroenen? Ontdek dan eens deze groene stijlgids met plantentips om iedere ruimte in huis een stukje groener te maken, of ontdek hoe je jouw (thuis)kantoor voorziet van planten die jouw carrière een boost geven. En voor je dagelijkse dosis groene inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Facebook en Pinterest