Aardbei

Van de plant, op je bord

In de volle grond, of in bakken op je terras: aardbeien passen overal. Ze groeien snel en makkelijk dus zet de beschuitjes maar vast klaar.

Kleuren en vormen

Aardbeien, officieel Fragaria, zijn typische zomervruchten. Fragaria is familie van de Rosaceae, waar ook andere fruitige toppers toe behoren zoals appel, peer, pruim, kers, abrikoos, perzik, bramen en frambozen. Er bestaan hangende en klimmende aardbeienplantjes die onderverdeeld worden in vroege, middelvroege en late rassen en zelfs doordragende rassen. Wanneer je rassen plant van verschillende periodes kun je lekker lang blijven plukken. Aardbeien zijn gemakkelijk in verzorging en geven het ultieme gevoel van groene vingers, ook als je die niet hebt. 

Herkomst

Oorspronkelijk komt de aardbei uit Noord- en Zuid- Amerika. Hij heeft de oversteek naar Europa halverwege de 18-de eeuw gemaakt. Door kruisingen zijn de huidige stevige rassen ontstaan, die makkelijk vruchten geven en minder ziektegevoelig zijn. De aardbei staat symbool voor de perfecte vriendschap. 

symboliek

De aardbei wordt vaak geassocieerd met sensualiteit en erotiek, maar wordt door zijn korte groeiwijze ook geassocieerd met nederigheid en bescheidenheid. Omdat een aardbeienplant tegelijkertijd bloeit en de vruchten draagt, staat de aardbei in kerkelijk verband soms ook symbool voor de maagdelijkheid van Maria.

Trivia 

  • Aardbeien zijn rijp wanneer ze helemaal rood zijn. Pluk ze voorzichtig, zonder te knijpen. 

  • Aardbeien komen in de natuur ook in het wild voor. Ze zijn dan kleiner en minder smakelijk.

  • Verse aardbeien zijn supergezond en hebben een hoog gehalte aan vitamine C. Een extra reden om er lekker veel uit je eigen tuin te plukken.