Kerstroos

De mooiste bloemen in hartje winter

Als de hele tuin in winterslaap is tovert de kerstroos, ook wel Helleborus, een grote glimlach op je gezicht. Hoe ze dat doet? Met haar diepgroene bladeren en stralende bloemen! Lees verder en ontdek meer over deze sterke en spectaculaire plant.

Kleuren en vormen kerstroos

Het blijft spectaculair: een tuinplant die in de winter schitterend bloeit. De kerstroos trakteert je van januari tot en met april op knoppen en grote bloemen met een prachtige kroon als hart. De bladeren zijn donkergroen met soms een grijze waas en voelen een beetje leerachtig aan. Sneeuw of vorst doen de kerstroos niets. De plant laat bij vorst weliswaar alles hangen, maar is koudetolerant en komt vanzelf weer overeind als de temperaturen omhoog gaan. Intussen blijft kerstroos bloeien, zowel in de volle grond als in potten en bakken. Stoere tante!

Naast de witte versie van de kerstroos, waarvan de bloemen richting voorjaar bij wijze van voorpret al een groene zweem krijgen, zijn er ook andere kleuren, zoals die van de Helleborus orientalis. Deze tuinplant is ook wintergroen, maar dan met bloemen van wit, geel en abrikoos tot roze, donkerpaars en gespikkeld. 

Ondanks de 'roos' in de naam, behoort kerstroos tot de ranonkelfamilie. De botanische naam van de kerstroos is Helleborus. De naam Helleborus komt van het Griekse 'helein' (doden) en 'bora' (voedsel), een waarschuwing dat de plant giftig is.

verzorging kerstroos

Wil je zo lang mogelijk van je Helleborus genieten? Bekijk dan de onderstaande tips voor de verzorging van kerstroos.

  • Zet Helleborus op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer schaduw kerstroos krijgt, hoe minder bloemen hij produceert.
  • Kerstroos geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is, door haar bladeren slap te laten hangen. 
  • Als het vriest hoef je Helleborus geen water te geven: de plant verbruikt dan nauwelijks iets.
  • Eens per twee weken wat plantenvoeding bevordert een extra lange en rijke bloei van de plant.

symboliek kerstroos

Als winterbloeier staat kerstroos symbool voor de winter en de kerstperiode. Door haar vermogen om te bloeien in de winter en zelfs tijdens vorstperiodes, staat de kerstroos ook symbool voor hoop en vernieuwing. Ook waakzaamheid en waardering zijn associaties met de plant, aangezien kerstroos bloeit in een periode waarin andere planten in rust zijn. Daarnaast wordt de kerstroos gezien als brenger van geluk en positieve energie.  

HERKOMST kerstroos

In het wild groeit de kerstroos in bergachtige gebieden in Midden- en Zuid-Europa, waaronder landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en delen van de Balkan. De plant gedijt goed in gematigde klimaten. De eerste vermelding van de plant stamt uit 1400 voor Christus, toen arts Melampus erover schreef. De plant reisde met landverhuizers mee naar de Verenigde Staten, waar de plant als winterbloeier symbool staat voor pionieren en overleven.

Volgens een oude legende zou de eerste kerstroos in Bethlehem zijn ontsproten, uit de tranen van een arme herder. Hij had geen geschenk voor het kindje Jezus en kon zo toch bloemen geven. Helleborus speelt een rol in vele volksverhalen. In de middeleeuwen strooiden mensen de bloemen op de vloer van hun huizen om boze geesten weg te houden. Ze zegenden hun dieren met kerstroos, maar geloofden tegelijkertijd dat heksen de plant gebruikten voor hun banvloeken en dat tovenaars zich ermee onzichtbaar maakten.