6 tuinplanten die vroeg in het jaar bloeien

Van deze kleurrijke bloeiers geniet je al voordat het lente is!

De natuur komt langzaam weer tot leven en de eerste bloesembomen staan al vol in bloei. Om nu al het lentegevoel te krijgen in jouw tuin, patio of op je balkon, zijn er buitenplanten die lekker vroeg bloeien. Ze zijn vorstbestendig, kleurrijk en het antwoord van moeder natuur op grijze wolken en dito stemmingen. Lees verder en ontdek 6 tuinplanten die jouw buitenruimte kleur geven nog voordat het lente is! 

Helleborus | kerstroos | tuinplant | winterbloeier

helleborus (kerstroos)

Nog voordat je hele tuin ontwaakt uit zijn winterslaap, tovert de stijlvolle Helleborus, ofwel kerstroos, al een lach op je gezicht. De bladeren van Helleborus blijven het hele jaar mooi groen. Na de vorstperiode verschijnen er spectaculaire witte, gele, roze of paarse bloemen met een geel, kroonvormig hart. Zowel in de volle grond als in potten en bakken bloeit de plant goed. Helleborus gedijt het beste op een zonnige en beschutte plek. Dat maakt de plant perfect geschikt voor een geveltuin of op een balkon!


 

Viburnum | Sneeuwbal | tuinplant | winterbloeier

sneeuwbal (viburnum) 

Aan sneeuwbal, ook bekend als Viburnum, groeien kleine bloemetjes vanaf de winter tot april. De bloemen zijn wit of roze van kleur en bloeien als een tros in de vorm van een halve bol. Dat staat niet alleen fenomenaal, de bloemen ruiken ook nog eens heel lekker! Na de bloei trakteert de plant je op decoratieve, donkere bessen. Viburnum staat graag op een lichte plek, maar gedijt ook goed in de halfschaduw. Op een beschutte plek zal de plant het beste bloeien. Dat maakt dat sneeuwbal niet alleen geschikt is voor in de tuin, maar ook op balkons in potten. 


 

Forsythia (Chinees klokje) 

Met haar overdaad aan gele bloemetjes en flinke groeiambitie is Forsythia dé lentebrenger op jouw terras. De plant heeft een extreem zonnig effect, zowel in de volle grond als in een pot. Ook ideaal dus voor jouw stadsbalkon of patio. Forsythia gedijt het beste op een zonnige standplaats of in de halfschaduw. Snoei Forsythia ieder jaar na de bloei (in mei), zodat je de vorm en de bloei in de Forsythia houdt. Snoei haar niet in de winter, want dan zal ze het volgende jaar niet bloeien. 


 

Blauwe anemoon

Het is vrijwel onmogelijk om geen mood-boost te krijgen als je naar de blauwe anemoon kijkt. Het zonnige hartje en de zwierige bloemen in een frisblauwe kleur zorgen direct voor lentekriebels. Blauwe anemoon doet het goed in de volle grond en heeft het bovendien prima naar haar zin in een pot op je balkon. Geef haar wel voldoende water, want van uitdroging is deze plant geen fan. Blauwe anemoon gedijt het beste op een plek in de halfschaduw. De bloemen bloeien doorgaans in maart en april. 


 

Camelia 

Camelia is als een tropische verrassing in een winterhard jasje. Deze vroegbloeier is ook vóór haar bloeiperiode al een natuurlijke schoonheid met haar donkergroene, glanzende bladeren. Maar dan... Terwijl veel van jouw tuinplanten nog uit hun winterslaap moeten komen, ontluiken er aan deze struik (of boom) schitterende, roosachtige bloemen. De bloemen bloeien doorgaans van februari tot mei en zijn wit, roze, rood of paars van kleur. Camelia gedijt het beste op een plek in de halfschaduw. We beloven je: deze fantastische bloeier zorgt gegarandeerd voor een wow-effect!


bloembol | narcis | krokus | tulpenbollen

voorjaarsbloeiende bloembollen

Met bolgewassen (bloembollen) als narcissen, tulpen en krokussen geef je jouw buitenruimte in no-time een kleurrijke metamorfose. In de volle grond of in potten: voorjaarsbloeiers als narcissen, tulpen en krokussen gedijen overal, maar zet ze het liefst op een zonnige plek. Hoe langer ze in de schaduw staan, hoe minder bloemen de bollen zullen vormen. Geef de bloembollen bij voorkeur een beschutte plek, zodat de bloemstelen minder kans hebben op ombuigen. Ook een goed doorlatende grond en/of pot is belangrijk, zodat de bollen niet gaan rotten. 


meer inspiratie voor een bloeiend voorjaar

Heb je de lentekriebels te pakken en ben je op zoek naar meer inspiratie? Ontdek ons lentedossier bomvol groene tips, tover jouw buitenruimte om tot een kleurrijk buitenparadijs, of steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag met deze 6 lenteklusjes voor in de tuin. Deel je jouw lentekriebels met ons via Instagram of Facebook, met de hashtag #mooiwatplantendoen?