Borstelveergras

Rijke en sierlijke verrijking van je herfsttuin

Met zijn mooie donkere aren en zwierige sprieten is borstelveergras ook in de herfst en winter een prachtige persoonlijkheid in je tuin of op je terras. 

Borstelveergras, ook bekend als Pennisetum of lampenpoetsersgras, is te herkennen aan gracieus overhangende spitse bladeren en aren die wel iets weg hebben van flessenborstels. Afhankelijk van de soort zijn ze bruin, grijs, roze of roodbruin en kunnen ze tot wel 25 centimeter lang worden. Ze bloeien van juli tot en met september in een fonteinvorm, maar ook uitgebloeid blijft de sierwaarde van de plant groot. Hoewel borstelveergras een echte borderplant is, doet hij het ook goed in lage ronde bakken of schalen waarin de ronde pol optimaal tot zijn recht komt.


Vrouwelijke vormen 

Borstelveergras behoort tot de grassenfamilie Poaceae. Van oorsprong komt de plant voor in Australië en Oost-Azië, maar de plant gedijt daarnaast al eeuwen in Afrika en Zuid-Amerika en is inmiddels ook in Europa in het wild te vinden. Borstelveergras staat erg mooi in informele natuurtuinen en geeft door de vrouwelijke ronde vorm iets zachts aan rotstuinen en moderne tuinen met veel rechte lijnen. Van sommige soorten verkleurt het blad in de winter naar het soort geel dat bijna goud lijkt: heel mooi in de najaarszon. 

Trivia borstelveergras 

  • De Latijnse naam Pennisetum is samengesteld uit 'penna' (veer) en 'seta' (stoppel, borstel) en verwijst naar de bloeiwijze.

  • De pluimen kun je drogen en prachtig verwerken in collages, botanisch stillevens of droogboeketten.

Alle artikelen over Borstelveergras