Pannenkoekplant

Van verzorging tot stekken en symboliek: ontdek alles over pannenkoekplant

Pannenkoekplant is een van de meest bekende kamerplanten. De plant was al zeer populair in de jaren '70 en heeft een ware comeback gemaakt. Niet gek, met zo'n bijzonder uiterlijk, makkelijk karakter en luchtzuiverende eigenschappen. Van verzorging tot soorten, symboliek en stekken: lees verder en ontdek alles over pannenkoekplant! 

pannenkoekplant: kenmerken, Kleuren en vormen

De pannenkoekplant wordt ook wel Chinese geldplant of Pilea peperomioides genoemd. De plant behoort tot de brandnetelfamilie (Urticaceae), waartoe ook planten als brandnetel en glaskruid behoren.

Je herkent pannenkoekplant niet aan de lading stroop die eroverheen druipt, maar aan de kleine, platte, ronde bladeren die doen denken aan pannenkoeken of muntjes. De bladeren zijn glanzend, leerachtig, dik en donkergroen en balanceren op lange, dunne stengels. Deze stengels groeien uit een smalle, boomachtige stam. Als de plant ouder wordt, gaat de stam kronkelen. Het bijzondere plantje wordt gemiddeld zo’n 40 cm hoog.

bloemetjes aan pannenkoekplant

Pannenkoekplant kan kleine bloemetjes krijgen die een aantal weken bloeien, maar dit is zeer zeldzaam. De bloemetjes bloeien aan de stengel en zijn wit, groen of roze. Pannenkoekplant kan bloemen krijgen wanneer de plant het maximaal naar zijn zin heeft, maar meestal ontstaan de bloemen na een periode waarin de plant wat koeler heeft gestaan en vervolgens weer meer warmte krijgt. Je kunt de bloemetjes prima laten zitten. Geef de plant eventueel wat plantenvoeding, zodat voedingsstoffen worden aangevuld. 

pannenkoekplant | pilea peperomioides

soorten pannenkoekplant

Pannenkoekplant behoort tot het geslacht Pilea binnen de brandnetelfamilie. Dit geslacht bevat meer dan 600 soorten, waarvan Pilea peperomioides (pannenkoekplant) de meest bekende soort is. Pannenkoekplant heeft geen officiële subsoorten, maar er zijn wel een aantal variëteiten op de markt gebracht. De 'gewone' pannenkoekplant is echter de meest bekende en voorkomende. 

  • Pilea peperomioides 'White splash': deze variant van de pannenkoekplant valt op vanwege de bontgekleurde bladeren met witte of crèmekleurige vlekken. Deze vlekken zorgen voor een groot contrast met de groene bladeren. Vanwege de witte vlekken kan deze soort iets gevoeliger zijn voor licht.
  • Pilea peperomioides 'Mojito': deze variant van de pannenkoekplant heeft bladeren met een gevlekt patroon van verschillende tinten groen. Dit zorgt voor een speels effect. 
  • Pilea peperomioides 'Sugar': de bladeren van deze variant van de pannenkoekplant hebben een zilverachtige glans, waardoor ze er zeer uniek uitzien. 
pannenkoekplant verzorgen en symboliek

Pannenkoekplant: luchtzuiverend

Pannenkoekplant is een luchtzuiverende plant. De plant draagt daarmee bij aan een schonere en gezondere lucht binnenshuis. Pannenkoekplant is niet de meest productieve luchtzuiveraar (het zuivergebied is kleiner dan 10 m2), dus eigenlijk ben je aan jezelf verplicht om er heel veel in je huis te zetten. Gelukkig is pannenkoekplant zo makkelijk te stekken dat hij vanzelf op een enthousiaste manier je huis overneemt!

pannenkoekplant: standplaats en verzorging

Pannenkoekplant is een makkelijk te verzorgen kamerplant die niet veeleisend is. Groene vingers of niet: deze plant verzorgen gaat je lukken! En met deze tips zorg je ervoor dat je pannenkoekplant extra gezond en mooi blijft:

  • Pannenkoekplant staat graag op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. 
  • Draai de plant regelmatig als je wilt dat de stam zo sterk mogelijk blijft en rechtop groeit. 
  • Geef pannenkoekplant wekelijks een slok water en hij is tevreden. De grond mag niet uitdrogen, maar ook niet kleddernat worden.
  • Trakteer pannenkoekplant in de lente en zomer 1x per maand op vloeibare plantenvoeding (meng dit met het water tijdens het bewateren van de plant). 
  • Pannenkoekplant houdt van warme temperaturen en groeit het beste bij een kamertemperatuur tussen 15-25°C.

pannenkoekplant verpotten

Verpotten van een pannenkoekplant is vaak niet nodig, want het is geen snelle groeier waardoor de plant niet snel uit de pot groeit. Wil je wel verpotten, kies dan voor een pot die zo'n 20% groter is en verpot bij voorkeur in de lente. 

pannenkoekplant | pilea | verzorging, soorten, symboliek

pannenkoekplant stekken: zo doe je dat

Het leuke aan een pannenkoekplant is dat er veel kleine stekjes aan de zijkant van de plant groeien, of elders in de pot. En wist je dat die stekjes ook een te gekke naam hebben, namelijk 'pups'? Die pups kun je er gemakkelijk uithalen om nieuwe plantjes te maken. Het stekken van een pannenkoekplant is eenvoudig en kost slechts een paar minuten tijd. Bekijk hieronder de benodigdheden en het stappenplan voor het stekken van pannenkoekplant.

benodigdheden stekken pannenkoekplant

  • Een gezonde pannenkoekplant om stekjes van de nemen
  • Een scherp en schoon mes (of schaar)
  • Potje
  • Potgrond
  • Water
  • Eventueel: een glas of vaasje

pannenkoekplant stekken: zo doe je dat

  1. Snijd voorzichtig de pups (stekjes) los van de moederplant. Let op: snijd de pups pas los wanneer ze zo'n 5 centimeter hoog zijn, zodat ze sterk genoeg zijn. 
  2. Plant het stekje direct in een andere pot met potgrond. Zorg dat de wortels van het stekje goed contact maken met de potgrond en druk lichtjes aan. Geef de plant water. Tip: twijfel je of de wortels van het stekje al sterk genoeg zijn? Zet het stekje dan in een glas met water om wortels te laten groeien, zet vervolgens in een pot met potgrond en geef water. 
pannenkoekplant stekken | pups pannenkoekplant

Symboliek van pannenkoekplant

In China staat de pannenkoekplant al eeuwenlang symbool voor fortuin. Ze zeggen dat wanneer je een muntstuk in de aarde bij je pannenkoekplant plaatst, de plant spontaan welvaart aantrekt. Word je ineens heel rijk, geef je plant dan wel een echt gouden potje, dat heeft hij zeker verdiend. Niet alleen in China, ook in Europa staat de pannenkoekplant symbool voor welvaart.

Financiële voorspoed is niet de enige symbolische betekenis die aan pannenkoekplant wordt toegekend. Pannenkoekplant wordt ook vaak gezien als symbool voor vriendschap en genegenheid. Deze symbolische betekenis heeft de plant te danken aan het feit dat hij gemakkelijk vermeerdert (gestekt) wordt, waardoor de plant gemakkelijk gedeeld wordt met vrienden en familie. Het geven van stekjes versterkt een band en zorgt voor verbondenheid. 

Herkomst van pannenkoekplant

Van oorsprong komt de pannenkoekplant uit China. Het plantje groeide in berggebieden in de provincie Yunnan, in het zuidwesten van China. Vandaar dat hij ook de bijnaam Chinese geldplant heeft. In 1946 nam een Zweedse missionaris de pannenkoekplant mee vanuit China naar Europa. Daarna verspreidde de plant zich langzaam door Europa doordat mensen stekjes gaven aan vrienden en familie. De plant kreeg toen ook de naam 'vriendschapsplant'. Sindsdien werd de plant steeds populairder. In de jaren '70 was de plant immens populair en jaren later heeft de plant een grote comeback gemaakt. Tegenwoordig behoort de pannenkoekplant tot de populairste kamerplanten. 

is pannenkoekplant giftig?

Nee, pannenkoekplant is niet giftig voor mens en dier.