Wisselbloem

Sprookjesachtige bloemen in lente, zomer én herfst

Van de wisselbloem haar bloemen in zonsondergangkleuren heb je van april tot in oktober plezier. Verder is het een zelfredzaam type: voldoende water geven en deze zomerbeauty bloeit maar door. 

De buisvormige bloemen van de wisselbloem (officieel Lantana camara) hebben niet alleen meerdere kleuren, ze veranderen ook nog van kleur tijdens de bloei. Tel daar mooie ruwe blaadjes met duidelijke nerven en vierkante stengels bij op en je weet dat de wisselbloem een blikvanger op je terras zal zijn. De kruidachtige halfheester kan tot 2 meter hoog worden en is in kleiner formaat een populaire kuipplant. Je hebt tot in de herfst plezier van de wisselbloem die eindeloos nieuwe bloemschermen blijft produceren in de kleuren van de zonsondergang: rood, oranje, roze en geel, al is er ook een witte variëteit. Aan het einde van de bloei worden de bloemen donkere bessen die ook weer sierwaarde hebben.

Exotische veroveraar

De wisselbloem hoort bij de ijzerhardfamilie en groeit in het wild van Zuid-Amerika tot Texas, het is een typische tuinbloeier uit de subtropen. Er zijn zo'n 150 soorten bekend. Nederlandse ontdekkingsreizigers namen de plant mee terug naar Europa, van waaruit de wisselbloem zich via de warmere streken verspreidde over heel Eurazië. Omdat de plant zich makkelijk handhaaft, wordt het in sommige streken gezien als een beeldig onkruid.

Trivia

  • De wisselbloem verspreidt een heerlijke geur die vlinders en bijen aantrekt en dat is weer goed voor alle natuur in je omgeving,

  • De naam is afgeleid van Vibernum lantana (ijzerhard), omdat de bloemetjes van deze planten erg op elkaar lijken.

  • Natuurvolken zetten vroeger delen van de wisselbloem in als ontsmetter en ontstekingsremmer.